VIDEO Cătălin Dumitru: „Cea mai mare greșeală pe care ar putea s-o facă PNL și PSD ar fi să genereze instabilitate”

Foto Puterea Stirilor

 

Se caută o variantă câștigătoare pentru prezidențiale, dar situația este puțin cam complicată pentru partidele care fac parte din Coaliția de guvernare. Ce partid are cele mai mari șanse să câștige scaunul lăsat liber de Klaus Iohannis?

Analistul politic, Cătălin Dumitru, invitatul Marinelei Angheluș  în emisiunea „Puterea Știrilor”, a vorbit despre această dispută, atenționând că în acest joc politic trebuie să se evite crearea unei instabilități economice și sociale.

„Partidele, cu siguranță, își calculează pașii strategici pentru anul ăsta și era de așteptat ca fiecare să se poziționeze diferit din punctul ăsta de vedere. Realitatea este că nu vorbim despre notă de plată sau ne(notă) de plată. Cred că cea mai mare greșeală pe care ar putea s-o facă PNL și PSD astăzi ar fi să genereze instabilitate.

Au obținut o stabilitate puternică. Nu e ușor de creat o majoritate de tipul ăsta deoarece nici ei nu se așteptau să funcționeze.

S-a mai întâmplat asta în Germania, în alte țări, dar în ultima vreme, din ce în ce mai greu poți să faci asemenea alianțe deasupra doctrinelor și care să funcționeze, să pună in practică niște măsuri de reformă sau niște măsuri importante pentru țară.

Deci, în momentul ăsta, cea mai mare greșeală ar fi asta: după ce ai luat aproape 50% la europarlamentare, să nu găsești o cale de a te înțelege pentru următoarele câteva luni. Noi vorbim despre câteva luni, anul ăsta, deci ar fi o greșeală foarte mare.

Presupun că pe măsură ce ne îndepărtăm de rezultatul de la locale, unde fiecare s-a ambalat un pic, probabil că tensiunea va mai scădea și atunci lucrurile vor putea intra normal.

Prezidențialele ne pun în situația în care și președintele PSD și președintele PNL, să fie competitori

Pentru deciziile care au legătură cu guvernarea (și am văzut că există o oarecare separare acolo) lucrurile nu se amestec așa de tare (…) pentru că e vorba de a ne face treaba pentru PNRR, ca să putem să luăm banii respectivi. Nu este atât de greu de făcut dacă înțelegi că una este dezbaterea politică de la prezidențiale și alta este ce măsuri trebuie să iei, acolo.

De fapt, oamenii trebuie să înțeleagă ca alegerile din noiembrie, decembrie, sunt alegeri la termen. Alegerile din septembrie sunt alegeri înainte de termen”, a explicat politologul.

Calendarul prezidențialelor

Liberalii vor ca alegerile să aibă loc în decembrie, în timp ce social-democrații în septembrie.  Guvernul este presat de timp să dea actele normative pentru calendarul acestor alegeri.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că data alegerilor prezidențiale va fi stabilită în funcție de ceea ce vor românii. Liberalii vor ca alegerile să aibă loc în decembrie, în timp ce social-democrații preferă ca scrutinul să aibă loc în septembrie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, că nu contează, după părerea lui, dacă alegerile prezidenţiale au loc în septembrie, octombrie sau noiembrie, ceea ce contează este opinia românilor. Şeful statului a arătat că preşedintele României trebuie să fie ales de români şi nu de partide şi românii trebuie să se informeze şi să intereseze, indiferent dacă în timpul campaniei se află la munte, la mare, la birou sau în orice altă parte.

El a mai spus că nu vrea să spună când să aibă loc sau cine ar trebui să candideze, pentru că asta se stabileşte de partide şi pot fi şi independenţi, dar românii trebuie să conştientizeze importanţa acestor alegeri.

 

 

 

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: