Skip to content
Justitie

VIDEO Cătălin Predoiu: Ministerul Justiţiei pune în dezbatere publică legile Justiţiei

Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anuţat, miercuri seară, că instituţia pune în dezbatere publică legile Justiţiei şi invită toţi participanţii din sistem la o ”dezbatere temeinică”, aceasta urmând a se finaliza în 31 martie 2021.

Predoiu a anunţat, miercuri seară, într-o conferinţă de presă, punerea în dezbatere publică a proiectelor de lege pentru modificarea legilor Justiţiei. ”Proiectele vor fi încărcate pe site-ul Ministerului Justiţiei la finalizarea conferinţei de presă”, a spus ministrul.

Predoiu a explicat că în ceea ce priveşte Legea de organizare judiciară, principalele propuneri sunt desfiinţarea SIIJ care afectează modul de soluţionare a cauzelor judiciare la celelate anchete,reglementarea detaliată a motivelor de revocare în cadrul DNA şi DIICOT.

De asemenea, el a mai anunţat modificări în ceea c epriveşte modul de funcţionare a structurii parchetelor, abandonarea soluţiei legislative din 2018 în ceea ce priveşte compunerea completelor de judecată în apel din 3 judecători şi revenirea la numărul de 2 judecători. El a mai enumerat procedura detaliată de numire în funcţie în cadrul DNA şi DIICOT.

Predoiu a mai anunţat eliminarea restricţiilor care privesc libertatea de exprimare a magistraţilor, introduse în 2018 şi criticate de toată lumea.

Acesta a mai afirmat că înfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a fost ”o eroare”, soluţia găsită fiind greşită. ”În realitate, noi nu avem un sistem de combatere a coruţiei în sistemul judiciar”, a afirmat Predoiu, precizând că cinci magistraţi care sunt localizaţi în Bucureşti nu pot urmări întreg fenomenul la nivel naţional.

Ministrul s-a mai referit la revenirea la normele privind accesul la ICCJ prin concurs. ”O inovaţie este introducerea cerinţei dublei specializări pentru ceicare accesează o funcţie de conducere”, a precizat Cătălin Predoiu. Ministrul Justiţiei a afirmat că se doreşte o ”dezbatere temeinică”, care se va finaliza în 31 martie 2021.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *