VIDEO Cătălin Țone: Mutarea Agenției Naționale Antidrog la Ministerul Sănătății, un pas important către normalitate

sursa: captura de ecran

Cătălin Țone, expert antidrog, a comentat recent, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor moderată de Marinela Angheluș, intenția premierului Marcel Ciolacu de a transfera Agenția Națională Antidrog (ANA) de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Sănătății. Această mutare ar fi menită să aducă o schimbare în abordarea problemei consumului de droguri în România, axându-se mai mult pe tratament și prevenție decât pe sancționare.

„Eu cred că România face pași importanți către normalitate. Măsura preluării zonei de tratament, zonei medicale de la Agenția Națională Antidrog, care este o structură în cazul Ministerul Afacerilor Interne, și transferul către Ministerul Sănătății este un lucru perfect normal. Este un lucru învățat și deprins târziu, după 30 și ceva de ani de la Revoluție. Dar vedem acum, de câțiva ani de zile, fenomenul s-a amplificat și categoric evenimentele publice produse au determinat această măsură. Se știe că tot acest fenomen, care este extrem de amplu, e cel mai complex fenomen social și premierul făcea o trimitere succintă la acest lucru”, a spus Cătălin Țone.

El a explicat că lupta împotriva drogurilor trebuie abordată pe trei paliere: combaterea infracțiunilor prin Poliție și DIICOT, prevenția prin educație și tratamentul medical care ar trebui să implice sociologi, Ministerul Educației și Ministerul Familiei.

„Se combate pe trei paliere. Vorbim despre combaterea, în esență, dosare penale, DIICOT și cu Poliția Națională, aici lucruri nu pot fi discutate, rămân aici pentru că asta e situația și sunt singuri specialiști, zona de prevenire pe care ar trebui normal să o facă sociologii, dezvoltarea de programe. Aici competențele sunt extinse, începând de la Ministerul Afacerilor Interne, specialiștii sociologi care sunt angajați, vorbim de Ministerul Educației și Ministerul Familiei. Noi nu am lansat niciun centru și practic aici partea aceasta va fi preluată de către Ministerul Sănătății, dar ar fi bine, așa cum am sfătuit și am discutat la nivelul Guvernului să fie totuși o coordonare de la nivelul sectorului general sau de la nivelul primului-ministru, pentru că, vedeți, se extind lucrurile, competențele sunt complexe, este o chestiune care este multidisciplinară și trebuie o viziune de sus de tot”, a explicat expertul antidrog.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: