VIDEO Câți locuitori are, de fapt, Bucureștiul. Daraban: Nu cred că merită să avem șase primării de sector

Mihai Daraban

Invitat miercuri în emisiunea Puterea Știrilor, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a declarat că Bucureștiul are, de fapt, 1.716.000 de locuitori. „Sunt legende poveștile alea cu 2 milioane și ceva, trei, de locuitori”, spune Mihai Daraban, care precizează și că nu merită să avem șase primării de sector.

 

„Dezideratul acela al nostru cu reorganizarea administrativă sub nicio formă nu poate fi luat în considerare anul ăsta. Deci iar e un an pierdut. Eu îmi exprim în continuare convingerea că degeaba umblăm la două-trei puncte procentuale la impozite, la TVA, la toate năzbâtiile astea, dacă noi nu rezolvăm problema pe fond. Și când spun asta – reorganizare administrativă a României, cum v-am spus, reducerea numărului de județe să hotărască dânșii – eu spun să rămână maxim cu 15, să nu mai fie localitate sau comună sub 5000 de locuitori, oraș sub 10.000, Bucureștiul ăsta nu înțeleg de ce trebuie să aibă șapte primării, cu șapte consilii, cu șapte bugete? Iar Bucureștiul, să știți, este un oraș de 1.716.000 de locuitori. Adică sunt legende poveștile alea cu 2 milioane… Da, dacă îi iei pe toți din jur. Trebuie să admitem populația Bucureștiului, și am ultimul recensământ din 2021, a scăzut. Da, sunt foarte mulți oameni care sunt în comunele limitrofe și muncesc în București. E un adevăr, la fel cum sunt și foarte mulți care vin din țară cu tot felul de probleme la administrația centrală, care-ți cam ocupă traficul în timpul zilei. Dar Bucureștiul este un oraș 1.716.000 locuitori. Doar părem mulți, dar nu suntem. Vorbim de înmatriculați în București,  nimic altceva.

Eu nu cred că merită să avem șapte primării, adică șase de sector, plus aia mare. Dați-mi voie să cred că poate exista doar una. Trebuie să înțelegem că Polonia, la 38 de milioane de locuitori, are 900.000 de bugetari, și noi la 18 milioane cât suntem, avem 1.300.000 de bugetari. Și tot tot nu avem suficient. Tot ne lipsesc oamenii în sistemul de stat și mai înființăm agenții, tot felul de sinecuri din acestea. Va trebui tăiată această zonă de risipă de bani public, pentru că altfel noi decontăm. V-am mai spus cifrele, mediul de afaceri și-a făcut cu prisosință datoria față de bugetul de stat. Am avut 494 de miliarde de euro cifră de afaceri, față de 392 cu un an înainte, creștere cu 102 miliarde euro, a crescut profitul de la 41,4 la 54,6. Domnule, avem o rată a profitului de 11%. Păi ce se vrea mai mult de atât?”, a declarat Mihai Daraban, președintele CCIR, la Puterea Știrilor.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL