VIDEO Cazul Spitalul Pantelimon: Cele două doctorițe le-au cerut asistentelor să micșoreze brusc doza de noradrenalină

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

La începutul lunii aprilie, jurnalistul Cătălin Antohe a publicat declarațiile unui cadru medical care dezvăluia că, în decurs de doar patru zile, 17 pacienți de la ATI au decedat din cauza administrării incorecte a unui medicament. Cele două doctorițe, poate și alți medici, a afirmat fondatorul cetățeanul.net în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, le cereau asistentelor să micșoreze doza de noradrenalină.

„E substanța care îi ține în viață, deoarece, în cazul în care tensiunea le scade brusc, suplinește această problemă și nu mai intră în stop cardio-respirator. Această doză de noradrenalină, în cazul în care e necesar să se scadă, se scade treptat, adică de la 20 la 19, la 18. Niciodată nu se scade brusc. Asistentele spuneau că medicii le-au cerut să scadă doza de noradrenalină de la 20 la 1 sau de la 15 la 1, lucru pe care ele au refuzat să-l facă. Și, atunci, doctorițele ar fi făcut-o cu mâna lor. Ar fi scăzut ele brusc această doză, lucru care a dus, cum au constatat și procurorii acum, la decesul pacienților. Asistentele sunt cele care s-au opus, deoarece medicii nu scriau în fișa de observație, cum era obligatoriu”, a explicat Cătălin Antohe.

Întrebat cum a fost posibil ca nicio echipă de control să nu găsească nereguli în timpul controalelor derulate la spital din aprilie până acum, jurnalistul spune că dacă acestea ar fi fost făcute la modul serios, ar fi apărut indicii care să ducă la ce vedem astăzi.

„Vă reamintesc că directoarea de îngrijiri medicale a sesizat Parchetul din momentul în care a aflat. Ce s-a întâmplat cu directoarea de îngrijiri medicale ? A fost dată afară (…), Doctorița Elena Voicu, medic la Anestezie Terapie Intensivă și care în pandemie a fost practic premiată, a fost lăudată pentru rezultatele excepționale obținute (…), le spunea asistentelor să declare adevărul la Parchet. Ea, la rândul ei, a fost dată afară. E pe stradă acuma, nu are serviciu și nu am văzut atunci medici de la ATI care să se solidarizeze cu colega lor, cum au făcut-o astăzi. S-au solidarizat doar cu două persoane care sunt acuzate de către procurori de omor, omor calificat cu premeditare”, a explicat invitatul.

La întrebarea dacă s-a încercat mușamalizarea cazului, jurnalistul este de părere că tot ce s-a întâmplat din aprilie până acum duce la această concluzie.

Eu cred că Alexandru Rafila trebuia să suspende imediat sau să demită conducerea de când au apărut aceste semnale. Și cred că a încercat, a mușamalizat toate dezvăluirile pe care le-am făcut noi și despre care am vorbit mai devreme. Eu cred că se impune demisia nu doar a lui Alexandru Rafila, ci și demisia Cătălinei Poiană, șefa Colegiului Medicilor București, care a îndrăznit să afirme, în urma unui control de specialitate, cu certitudine, cu valoare absolută, că nu s-a întâmplat nimic la Pantelimon”, a subliniat fondatorul cetateanul.net.

Ce este noradrenalina, substanța din centrul anchetei de la Spitalul Sf. Pantelimon

 

Noradrenalina, medicamentul central în scandalul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon, este vitală în situații de urgență pentru menținerea tensiunii arteriale. Utilizată pe termen scurt doar la adulți și sub strictă supraveghere medicală, joacă un rol esențial în terapia intensivă.

Noradrenalina, medicamentul în jurul căruia se învârte în ancheta de la Spitalul Pantelimon, unde 20 de pacienți ar fi decedat în secția ATI între 4-7 aprilie, este administrată exclusiv „în momente de șoc”, conform medicilor ATI.

Noradrenalina (sau norepinefrina) este un medicament destinat creșterii rapide a tensiunii arteriale în urgențe. Funcționează ca vasoconstrictor, micșorând vasele de sânge pentru a ridica presiunea arterială. Utilizată doar pe termen scurt și sub supraveghere medicală, este administrată adulților pentru a restabili tensiunea arterială normală în situații critice. Deși produsă natural de organism, suplimentarea este necesară în context de urgență.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: