Skip to content
Societate

VIDEO: Ce este bomba termobarică. Fizicianul Cristian Presură explică cum funcționează ”tatăl tuturor bombelor”

După apariţia în spaţiul public al unui film în care era prezentată explozia unei bombe termobarice, folosită de armata rusă în războiul din Ucraina, fizicianul Cristian Presură a explicat cum funcţioneaza bomba cu vid, sau “Tatăl tuturor bombelor”, cum se mai numeşte

Un video devenit viral arată explozia unei “bombe cu vid” în Ucraina, o armă interzisă prin Convenția de la Geneva.

Aceasta bombă se numeste “tatăl tuturor bombelor”, fiind cea mai puternică armă, excluzându-le pe cele nucleare. Este folosită în special împotriva clădirilor și a bunkerelor. Cum funcționează?

Bomba conține un gaz ușor inflamabil, aflat sub presiune într-un recipient. Atunci când atinge ținta, bomba eliberează gazul din recipient, care se disipă rapid în camerele din interiorul clădirii.

O scânteie ulterioară detonează gazul inflamabil, iar explozia se extinde rapid în toate camerele. De aceea, aceste bombe se numesc termobarice. Efectul devastator nu se oprește aici.

Gazele fierbinți ale exploziei, aflate în expansiune, se răcesc rapid, generând o scădere locală a presiunii, adică un mic vid local.

De aici denumirea de “bombe cu vid”, pentru că, din cauza presiunii scăzute, aspiră aerul înconjurător. Aerul se grăbește către zona de presiune scăzută, generând o noua undă de șoc.

Utilizarea bombelor termobarice este condamnată de multe organizații internaționale si interzisă prin Convenia de la Geneva” a scris Cristian Presură pe contul său de Facebook.

Folosirea bombei cu vid nu a fost deocamdată confirmată oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *