VIDEO Ce spune Gabriela Firea despre concursurile managerilor de spitale și teatre bucureștene

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei a recunoscut că a încălcat legea, în ceea ce priveşte directorii interimari ai teatrelor din Bucureşti. De asemenea, managerii de spitale cunosc şi ei, incertitudinea interimatului, din aceleaşi cauze.

Întrebată de PS News dacă, revenind în fruntea Primăriei București, va organiza consurs pentru ca managerii de spitale să nu se mai afle în interimat, Gabriel Firea a spus „categoric, da!”

“Categoric, așa cum am respectat legea, ca primar general, și o respect acum, ca senator, dacă mă voi întoarce la Primăria Capitalei, voi respecta, de asemenea, legislația în vigoare.

 Concusurile pentru managementul spitalelor și de asemenea pentru managementul celor 14 teatre trebuie să realizeze, conform legii.

 Stau și mă întreb: dacă aș fi făcut eu acest lucru, în sensul să nu organizez la timp concursuri în intervalul prevăzut de lege, pentru cele 19 spitale spitale și pentru teatre, ce s-ar fi întâmplat? Care ar fi fost reacția?

 Anticipez eu un răspuns: ar fi fost o reacție foarte dură. Categoric, răspunsul este : “Da”, a răspuns senatoarea Gabriela Firea, aflată la Ministerul Transporturilor cu ocazia semnării contractelor pentru extinderea Magistralelor M4 şi M6 de metrou.

Menţinerea în funcţie a unui director interimar pete cele 120 de zile este ilegală

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei şi candidat pentru un nou mandat la alegerile din 9 iunie 2024, recunoaște că a încălcat legea, în cadrul unui podcast moderat de Codin Maticiuc, în ceea ce priveşte directorii interimari ai teatrelor din Bucureşti.

Teatrele aflate în administrarea Primăriei Generale a Capitalei au directori interimari, unii dintre ei fiind în funcţiar chiar şi de cinci ani. Potrivit legislaţiei, un director interimar poate ocupa funcţia pentru o perioadă maximă de 120 de zile, până la organizarea unui nou concurs. Astfel, menţinerea în funcţie a unui director interimar pete cele 120 de zile este ilegală.

Nicuşor Dan nu a organizat concursurile necesare pentru angajarea unor directori şi nu a creat comisiile care să evalueze eventualii candidaţi, însă a creat în schimb comisii de evaluare care a concediat directorii anteriori.

 Nicuşor Dan a recunoscut că nu a organizat concursurile din cauza „altor urgenţe” şi a susţinut că directorii interimari ar fi evaluaţi, în condiţiile în care legislaţia nu permite evaluări ale directorilor interimari, pentru că aceştia nu au câştigat funcţia ca urmare a depunerii unui proiect pe baza căruia să le fie evaluată activitatea.

Toți managerii de la spitalele din București sunt temporari

De altfel, pe durata celor 4 ani de mandat la Primăria Capitalei, Nicușor Dan a ținut să aibă „în pix” și toți managerii de la spitalele de stat din București.

Și liberalul Sebastian Burduja a dezvăluit, în direct, la Puterea Știrilor. că, în prezent, toți managerii de la spitalele din Capitală sunt numiți temporar, asta pentru că, deși a promis la începutul mandatului, Nicușor Dan nu a organizat organizat concursuri corecte și transparente.

„Sunt multe lucruri de făcut pe partea de sănătate în București. Pe de o parte, cu spitalele existente, toți managerii sunt temporari. De ce sunt în pixul primarului de 4 ani de zile? A fost o promisiune acum 4 ani, făcută de Nicușor Dan, că va organiza concursuri corecte, transparente, pe bune. N-a organizat nicăieri, ca să-i țină pe acești oameni la mâna pixului dânsului. Nu e normal. Nu poți să fii manager bun dacă nu ești selectat corect și nu dai predictibilitate mandatului. Apoi transparență, digitalizare, să urmărești tot fluxul de echipamente, medicamente, dotări. Ați văzut ce s-a întâmplat și la Sfântul Pantelimon. Sigur, e o altă speță, dar astea sunt lucruri ușoare de făcut pe termen scurt. Pe termen lung, Capitala are nevoie de un mare centru medical. Am mai spus-o. Avem unul la Viena, avem unul la Istanbul, e o întreagă regiune a acestei părți, mă rog, Europa Centrală și de Est, care nu-i deservită, nu mai zic de români.

Deci noi ne putem poziționa, avem medici foarte buni, avem tot ceea ce ne trebuie ca să fim un super centru medical. Și Bucureștiul are vocație de a fi pe axa aceasta Viena-București-Istanbul, prin prisma infrastructurii medicale. Dar iarăși proiect mare, de termen lung, pe care trebuie să ni-l asumăm și să-l ducem la îndeplinire, cum am mai spus, nu pentru următoarele alegeri, ci pentru următoarele generații”, a declarat Sebastian Burduja.

Ce promitea Nicușor Dan în 2020

Amintim că Nicușor Dan promitea la începutul mandatului că funcțiile de manageri de spitale, la unitățile medicale din subordinea Primăriei București, vor fi ocupate în urma unor concursuri corecte și transparente.

„De altfel, la începutul anului viitor mandatele managerilor spitalelor din subordinea Primăriei Municipiului București expiră și intenționăm să organizăm concursuri corecte și transparente pentru toate funcțiile de conducere”, scria Nicușor Dan într-o postare pe care a făcut-o pe contul său de Facebook.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: