Invitat joi în emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă a reacționat la anunțul premierului Marcel Ciolacu, potrivit căruia numele lui Victor Negrescu a fost avansat ca propunere a României pentru postul de comisar european în discuția pe care a avut-o, la Bruxelles, cu Ursula von der Leyen.
„Eu îl cunosc pe domnul Negrescu, suntem colegi în Parlamentul European, am fost colegi și în mandatul trecut. Dânsul coordonează bugetul pe 2025 al Uniunii Europene, iar eu coordonez bugetul pe transportul și turism. De fapt, suntem câțiva care coordonăm nișele de buget, iar dânsul colectează ceea ce coordonăm noi din punct de vedere al bugetelor sectoriale și realizează bugetul pe 2025. Are experiență. Nu cred că sunt probleme atunci când vorbim despre domnul Negrescu.
Cred că suntem destul de întârziați și pentru că doar opt țări n-au transmis numele de comisar către doamna Ursula von der Leyen. Aici este poate marea noastră greșeală: lipsa consultărilor dintre pe președinție și Guvern, dintre oamenii din coaliție, pentru că la ora aceasta noi trebuia să știm portofoliul, pentru că portofoliul este cel mai important în primul rând și apoi urmează numele”, a declarat europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă, în direct la Puterea Știrilor.
Victor Negrescu este în prezent vicepreședinte al Parlamentului European. El este europarlamentar din 2014, cu o scurtă pauză între 2017 și 2018 când a fost ministru pentru afaceri europene.
Cum sunt aleși comisarii europeni
Fiecare stat membru al Uniunii Europene are o poziție de comisar european, iar acești candidați, odată numiți oficial, vor fi responsabili pentru diferite portofolii în cadrul Comisiei Europene, conform articolului 17 din Tratatul de bază al UE.
Țările fac nominalizările prin guvernele lor, iar acestea sunt aprobate apoi de președintele Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen creează lista finală, în cooperare cu statele membre, ținând cont de echilibrul de gen și geografic. Dacă lista nu este aprobată la votul final al Parlamentului European, este responsabilitatea ei să o modifice și să negocieze portofoliile și numele.
Candidații sunt mai întâi audiați de comisiile specializate ale Parlamentului European, iar în urma acestor dialoguri primesc aviz pozitiv sau negativ.
După audieri, sesiunea plenară a Parlamentului European votează întregul consiliu de comisari, nu pot vota individual un comisar. Acest vot este crucial, deoarece Comisia poate intra în funcție numai dacă este aprobată de Parlament.
Audierile comisarilor europeni încep la jumătatea lunii septembrie, urmând ca votul în plenul PE să aibă loc în octombrie. Ursula von der Leyen speră ca selecția noului consiliu să fie finalizată la momentul preluării mandatului său, în noiembrie, însă jocurile de culise și negocierile ar putea prelungi termenul.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News