VIDEO Cele două scenarii cu care PNL a mers la ședința coaliției: „Vom organiza alegerile la termen”

Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

Mâine va avea loc la Palatul Parlamentului întâlnirea coaliției de guvernare pentru ultimele discuții privind deciderea datei alegerilor prezidențiale. Despre aceste negocieri dar și despre deficitul bugetar și adoptarea monedei unice, a vorbit, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Remus Borza, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali.

 „Vom organiza alegerile la termen (…) câtă vreme atât mandatul președintelui Republicii expiră pe 21 decembrie și mandatul celor 464 de senatori și deputați tot pe 21 decembrie. De unde graba? Să facem alegeri în septembrie, cu o campanie și o pre-campanie în iulie și august, când știm foarte bine, nici iarba nu crește în România. Deja românii sunt setați pe modulul vacanță care mai de care, rup ușile de la companii, de la buget să iasă din țară sau în țară. Și chiar n-are sens să le stricăm buna dispoziție de vacanță cu campania electorală, în condițiile în care de-abia ce am închis o perioadă electorală legată de alegerile pentru europarlamentare și pentru locale. E clar că în septembrie nu o să mai organizează alegere pentru președintele țării. Deja am ieșit din termene. Sunt niște termene până la urmă statuate în legea fundamentală a țării, în constituție. Avem acolo niște reglementări, fie dacă e să ne raportăm la articolul 63 sau la articolul 82 din constituția republicii, care definesc mandatul președintelui, respectiv al parlamentarilor. Acuma, din punctul meu de vedere, sper ca mâine să se tranșeze chestiunea legată de calendarul alegerilor pentru președinție și pentru Parlament. Eu nu văd decât două scenarii, două calendare, să spun viabile. Și aici mă refer la un prim scenariu, cu 10 noiembrie primul tur al prezidențialelor și 24 noiembrie, al doilea tur, apoi 8 decembrie alegeri pentru Parlament. Și al doilea scenariu, pe care îl agreez, să comasăm alegerile pentru a mai scuti românul de stat la cozi la vot”, a afirmat Remus Borza.

Legat de decizia PNL în ce privește data alegerilor, invitatul a adăugat că, în Biroul Permanent al partidului, acesta a votat în unanimitate, acum două zile, varianta cu prezidențialele în noiembrie. În ce privește faptul că premierul Marcel Ciolacu a organizat întâlniri cu partidele din opoziție pentru a discuta varianta alegerilor în septembrie, Remus Borza spune că nu este nimic neobișnuit în acest sens.

„Este apanajul primului-ministru, sunt prerogativele constituționale ale funcției. Trebuie să înțelegem un lucru și aici exprim un punct de vedere personal. Orice partid parlamentar este legitimat de popor și trebuie tratat ca atare, cu aceleași drepturi. Poporul e suveran și atunci, evident, orice grup parlamentar, orice partid parlamentar are dreptul de a participa la toate negocierile inițiate de primul-ministru, de președintele republicii, de orice demnitar pe o chestiune care interesează cetățenii țării, și anume alegerile prezidențiale și parlamentare”, a subliniat președintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: