Skip to content
Internațional

VIDEO. China a reuşit să plaseze un robot pe Marte: Au fost șapte minute de teroare

news.ro

China a reuşit, sâmbătă, să plaseze cu succes pe suprafaţa planetei Marte micul robot teleghidat Zhurong, ceea ce constituie o premieră pentru ţara asiatică, potrivit televiziunii publice CCTV, citată de AFP. A ateriza pe Planeta Roşie este complicat şi numeroase misiuni europene, sovietice şi americane s-au încheiat în trecut cu eşecuri.

China a încercat deja să trimită o sondă pe Marte în 2011 în cursul unei misiuni comune cu Rusia. Însă încercarea a capotat şi Beijingul a decis apoi să continue aventura singur.

Chinezii au lansat la finalul lui iulie 2020 de pe Pământ misiunea lor nelocuită „Tianwen-1”, de la numele sondei trimise în spaţiu. Aceasta este compusă dintre trei elemente: un orbitator (care se învârte în jurul astrului), un asolizor (care a aterizat pe Marte) şi la bord un robot teleghidat, Zhurong.

Sonda a amartizat oficial sâmbătă, ora 07:18, ora Beijingului, potrivit presei de stat. Misiunea a intrat în orbita planetei Marte în februarie, iar vineri – după mai multe zile de tăcere – postul oficial de televiziune din China a anunţat că misiunea a intrat în etapa crucială de asolizare.

Şapte minute de teroare”, aşa a fost descris întreg procesul asolizării, dat fiind faptul că are loc mai repede decât pot să ajungă semnalele radio de pe Pământ pe Marte. Aterizarea a avut loc într-o zonă a Planetei Roşii numită Utopia Planitia, o vastă câmpie situată în emisfera nordică de pe Marte. Este vorba, pentru chinezi, de prima lor încercare independentă.

În februarie, China a reuşit deja să plaseze sonda Tianwen-1 pe orbita marţiană şi să facă primele imagini cu Planeta Roşie. Numele Zhurong a fost ales în urma unui sondaj online şi face referire la Zeului Focului din mitologia chineză. Un simbolism justificat de numele în chineză al lui Marte: „huoxing”, literalmente „planeta de foc”.

1 comentariu la “VIDEO. China a reuşit să plaseze un robot pe Marte: Au fost șapte minute de teroare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *