VIDEO Cine va ocupa posturile-cheie în instituţiile UE: „Mario Draghi putea să ajungă președinte al Comisiei Europene”

Europa UE
Sursa foto: Unsplash

Legat de stabilirea funcțiilor cheie din instituțiile Uniunii Europene,  analistul de politică externă, Ștefan Popescu,  a explicat, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, faptul că în aceste decizii contează și mărimea populației, locul, geografia economică, influența politico-diplomatică și capacitatea de negociere.

„Vom vedea ce va negocia România, care până acum a negociat posturi interesante. Adică am avut la Agricultură, domnul Cioloș, am avut-o pe doamna Vălean la Transporturi. Important să știți că este articularea poziției pe care o ai la Bruxelles cu prioritățile europene ale României în viitorii 5 ani. Dacă există aceste priorități și dacă există o anumită articulare a agendelor; dacă nu există, atunci putem să avem cel mai important post din Uniunea Europeană, că nu ne servește la nimic”, a subliniat analistul de politică externă.

Legat de candidatura lui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO, invitatul spune că această chestiune ține de problemele Estului.

„Și Estonia a cochetat cu candidatura la NATO. Problema este că viitorii 5 ani vor fi primii un an, doi, de susținere a Ucrainei, dar tema fundamentală a viitorului secretar general NATO este aranjamentul postbelic cu Rusia. Apropo de Ucraina și joncțiunea dintre NATO și alianțele americane din Indo-Pacific. Și atunci ai nevoie de un estic care să nu fie fixat prea mult de flancul de est. Ai nevoie de unul care să privească și spre Indo-Pacific.  Olanda are o doctrină indo-pacifică elaborată în 2017, privește tradițional spre această zonă, dincolo de faptul că sunt o națiune comercială. Și mai este ceva și e un aspect de CV important: domnul Rutte este un excelent negociator. Nu știu dacă domnul Iohannis, poate are aceste calități, eu nu știu. Să negociezi și să ții în mână 32 de state. Mai este ceva.

Știți ce-l penalizează pe domnul Iohannis? Gradul de socializare al elitelor politice românești cu elitele occidentale. La noi, vedeți, întâlnirile sunt numai oficiale, cu punctajul pregătit de Ministerul de Externe. N-ați văzut o întâlnire la cafea, la discuții informale între liderii politici, pentru că de multe ori, nu e cazul domnului Iohannis, mulți lideri politici români merg cu translatorul după ei, iar alții care vorbesc limbi străine nu au idei. Care sunt ideile care i-au afirmat la nivel european? Vorbeam despre Italia înainte. Păi, Italia are personalități profilate la nivel european. Mario Draghi putea să ajungă președinte al Comisiei Europene… Deci există elite intelectuale și politice care sunt integrate perfect mediilor de socializare occidentale, din care noi, din păcate, lipsim”, a explicat Ștefan Popescu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: