Invitat miercuri în emisiunea Puterea Știrilor, profesorul universitar Radu Carp a dezvăluit că premierul Marcel Ciolacu a refuzat crearea unui grup de experți români care să analizeze și să dezghețe dialogul cu partenerul strategic al României, SUA.
„A fost propusă formarea unui grup de experți, persoane care au fost, care au relații în SUA, iar la Guvern domnul Ciolacu s-a opus.
Nu știu din ce motive, nu mă întrebați. De aici a apărut ideea Emisarului Special pentru că avea pe masă ideea unui grup și a zis de ce să fie un grup, e periculos, sunt mai mulți, dar bine să fie o singură persoană și ați văzut că, până la urmă, nici asta nu s-a făcut. Ideea era simplă, aceea de a avea un grup informativ, formal, de experți care, benevol, să consulte Guvernul și Ministerul de Externe. Un grup format exclusiv din persoane care au doctorate la universități americane, care au lucrat în acest domeniu cu personalități americane, oameni de știință, din domeniul ONG-urilor, din domeniul cultural.”, a declarat profesorul universitar Radu Carp, în direct la Puterea Știrilor.
SUA au fost principalul susținător al intrării României în NATO, în 2004
Parteneriatul strategic cu Statele Unite este unul din cele mai vechi parteneriate strategice din epoca post-comunistă, semnate de România. A fost parafat în iulie 1997, după vizita la București a președintelui american de la acea vreme, Bill Clinton.
„Salut dorinţa fierbinte a României de a contribui mai mult la securitatea europeană şi de a întări continentul european. Şi eu doresc împlinirea acestui deziderat, în folosul Europei, americanilor şi românilor. Şi vă spun astăzi:continuaţi pe această direcție, iar România va reuşi să depăşească acest prag important”, declara la București în 1997 președintele democrat american Bill Clinton.
„Eu și președintele vostru am căzut de acord să elaborăm un Parteneriat strategic între națiunile noastre, un parteneriat important pentru America deoarece România este importantă pentru America în sine, dar și ca model în această regiune dificilă”, spunea atunci încurajator liderul de la Casa Albă.
Domeniile de interes ale Parteneriatului româno-american –economic, politic, educațional, promovarea democrației, combaterea corupției și reforma în apărare – au fost stabilite în același an.
După evenimentele din 11 septembrie 2001, România a sprijinit Coaliția condusă de SUA împotriva terorirsmului, în special în operațiuni din Afganistan și Irak, precum și în alte acțiuni specifice.
SUA au fost principalul susținător al intrării României în NATO, în 2004, punct de cotitură atât pentru securitatea națională, cât și pentru dezvoltarea României, urmată de aderarea la UE, în 2007.
În 2025, în mai multe baze militare din România, de importanță strategică pentru NATO, sunt staționate trupe americane, după ce în 2005 a fost semnat „acordul de acces” privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României.
În 2011 a fost semnat și acordul privind amplasarea scutului antirachetă al SUA, de la Deveselu, în județul Olt, care avea să fie inaugurat în 2016. Capacitatea tehnică a scutului a fost actualizată în două rânduri, în 2019 și 2023 – după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina. La baza aeriană de la Deveselu sunt aproximativ 250 de militari și civili americani.
Trupe americane sunt prezente și la bazele militare de la Mihail Kogălniceanu (în județul Constanța) – unde există planuri de dezvoltare a unui adevărat oraș militar, și la Câmpia-Turzii, unde sunt operaționale 16 avioane F-16, precum și o structură a armatei SUA dotată cu aeronave fără pilot MQ-9 Reaper.
În noiembrie 2024, Guvernul român și cel american au semnat contractul pentru achiziția a 32 de avioane de ultimă generație F-35, produse de Lockhead Martin, achiziție estimată la 6,5 miliarde de dolari.
Schimburile comerciale (importuri și exporturi) între cele două țări s-au situat la 5,3 miliarde de euro în 2023, „mult însă sub potențial”, după cum declara ambasadorul român la Washington, Andrei Muraru, în 2024. El arăta că țări precum Polonia sau Ungaria au schimburi comerciale de cel puțin două ori mai mari.
Pe de altă parte, SUA sunt în Top 5 al investitorilor străini în România, fiind devansate de Germania, Austria, Franța și Italia.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News