Grupul olandez Damen a dat România în judecată. Olandezii cer rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018.
Întrebat de PS News ce măsuri se vor lua în cazul Damen, premierul Marcel Ciolacu a spus că a primit informarea din partea ministrului Economiei privind procesul intentat de compania Damen Shipyards Mangalia SA.
„Am avut o informare în ședința de Guvern. Nu este prima informare pe care a făcut-o ministrul Economiei.
Nu intru în detaliile, nici juridice, nici tehnice. Cred în continuare că statul român, compania Damen trebuie să se așeze la masă și să găsim cele mai bune soluții.
Îmi doresc ca parte din înzestrarea Armatei Române să se facă în fabricile din România, iar potențialul Șantierului Naval coorodonat de Damen este una dintre opțiuni.
Sunt ferm convins că în perioada următoare, printr-o echipă guvernamentală, prin ministrul Economiei, vom avea aceste discuții”, a spus Marcel Ciolacu.
Olandezii de la Damen au dat România în judecată la Viena
Grupul olandez Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA, ce operează şantierul naval omonim de la malul Mării Negre, iar Damen a rămas cu 49% din capital şi a preluat controlul managementului operaţional al societăţii, relatează Profit.ro.
Pârâtă este compania românească de stat Şantierul Naval 2 Mai SA, controlată de Ministerul Economiei, care deţine 51% din Damen Shipyards Mangalia.
Angajaţii şantierului Damen de la Mangalia au transmis luna trecută o scrisoare deschisă Guvernului, prin care lansau un semnal de alarmă că, în lipsa unor măsuri concrete, există riscul ″iminent″ de întrerupere temporară a activităţii pentru cei mai mulţi dintre ei.
Damen a emis notificare de reziliere a acordului din 2018, către Şantierul Naval 2 Mai SA, încă din august anul trecut, cerând şi despăgubiri de jumătate de miliard de euro. Acordul de asociere prevede acordarea de despăgubiri dacă înţelegerea ia sfârşit din culpa uneia dintre părţi, conform Profit.ro.
Motivul de reziliere invocat în august anul trecut de olandezi a fost acela că, printr-o lege adoptată de Parlament la finalul lunii iunie 2023, companiile aflate în situaţia specială a Damen Shipyards Mangalia, cu acţionar majoritar de stat, dar cu control operaţional privat, nu mai sunt exceptate de la legislaţia locală a guvernanţei corporative a întreprinderilor publice.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News