Președintele Nicolae Ciucă și primarul Nicușor Dan au lansat o viziune unică pentru Capitală. Este vorba despre Planul pentru București, un proiect inovator pentru următorul deceniu. Crearea în următorul mandat a unui Cartier Administrativ unde să se regăsească mai multe instituții importante în zona Palatului Parlamentului ar fi o soluție pentru problema traficului, a afirmat Octavian Oprea, candidat PNL la Camera Deputaților. Proiectul propune mutarea Guvernului, de exemplu, în Casa Științei, ocupată în parte de Academia Română. În acest fel, spune liberalul, ar putea fi folosită o infrastructură deja existentă.
„Casa Științei este utilizată undeva între 25 și 30%. Într-adevăr, o bună parte din ea trebuie renovată și trebuie continuată construcția. Asta ar însemna că utilizarea în proporție de 100% a acestei clădiri ar aduce un beneficiu extraordinar de mare, în primul rând locuitorilor din București, prin degrevarea traficului, și totodată, ar crește semnificativ spațiul verde destinat locuitorilor din București, deoarece Piața Victoriei ar deveni dintr-o intersecție extrem de circulată un mare parc verde. (…) Astfel, toate ministerele, dintre care o parte se află în jurul Palatului Parlamentului, altele se află în zona de nord a Capitalei, altele se află în proximitatea Căii Victoriei, toate ar putea fi mutate în această clădire, iar spațiile pe care le ocupă ar putea fi dedicate mediului academic, mediului asociativ sau companiilor private, iar statul să valorifice aceste spații”, a explicat candidatul PNL.
Palatul Victoria, mai spune acesta, are mai multe nivele, spații generoase, care permit reamenajarea în săli de întâlniri, ședințe sau muzeu. În ce privește costurile acestei transformări, deputatul spune că deocamdată este vorba despre ideea de a le oferi bucureștenilor un aer mai curat, urmând ca, la începerea mandatului, viitorul președinte împreună cu primarul Capitalei să înceapă demersurile necesare. La întrebarea care va fi prima măsură pe care o va lua Nicolae Ciucă dacă va deveni președinte, Octavian Oprea spune că formarea guvernului este pe primul loc.
„Va numi un guvern al cărui scop va fi, printre altele, bineînțeles, punerea în aplicare a acestui plan, pentru că acest plan este gândit pe mai multe paliere. Pentru că este un plan major de reconfigurare urbană a Bucureștiului, are nevoie de girul președintelui României, dar și de implicarea executivului, întrucât mutarea ministerelor, transferul de proprietăți dintr-o parte în alta se realizează la nivel de hotărâre de Guvern, nu la nivel de legislație primară”, a adăugat liberalul.
La întrebarea cum a fost conceput acest plan, invitatul a menționat participarea unor reprezentanți ai mediului asociativ, a primarului general, a primarilor Ciprian Ciucu și George Tuță precum și a specialiștilor implicați în elaborarea programului prezidențial.
„Este un lucru foarte important că la baza construirii acestui proiect au stat date date pe care le știm cu toții, date legate de poluare, de trafic și de lipsa spațiilor verzi din Capitală”, a completat invitatul.
Legat de proiectele în care se va implica, în cazul în care va fi ales pe listele PNL, Octavian Oprea a enumerat debirocratizarea fluxului de înmatriculări auto și simplificarea unor proceduri la nivelul autorităților locale.
„După cum știm, românii și bucureșteni în special sunt mari consumatori de autoturisme personale, dar dacă ne uităm la pozele care se creează zilnic la Centrul de Înmatriculări din Pipera, ne vom da seama că lucrurile nu funcționează așa cum ne dorim. Iar acolo stau mii de persoane aproape în fiecare zi la coadă pentru a-și vinde sau pentru a își înmatricula un autoturism autoturism. În momentul de față, statul român are posibilitatea tehnică. Când mă refer la posibilitatea tehnică zi, mă refer la aplicații și la infrastructura hardware să poată digitaliza în totalitate fluxul de înmatriculare și de înstrăinare a autoturismelor. Singura barieră în îndeplinirea acestui plan este bariera legislativă. Și mi-am propus ca, în viitorul legislativ, unul dintre proiectele mele să fie acesta de debirocratizare a fluxului de înmatriculări auto. Iar al doilea proiect este legat tot de zona de transformare digitală. Am constatat foarte mult în perioada în care eram în zona executivului, faptul că în interiorul ministerelor și al primăriilor, în special de la nivelul municipiului București, există funcționari publici care au cunoștințe despre modul în care se poate debirocratiza toată administrația publică, dar se lovesc cumva de bariera superiorilor ierarhici. Îmi doresc ca, în următorii 4 ani, să fiu vocea acelor funcționari publici, să fiu punctul comun pe care ei îl pot accesa oricând pentru a-și pune în valoare cunoștințele pe care le-au acumulat în ani de zile pentru a aduce, pe masa Guvernului și pe masa Parlamentului, proiecte de lege bazate pe informații și pe date care vin de la firul ierbii, de la oameni care desfășoară activități publice și prestează acele servicii publice zi de zi”, a subliniat candidatul pe listele parlamentare PNL.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News