Prezent în studioul Puterea Știrilor, Claudiu Lucaci, fost consul al României la Los Angeles, a comentat datele sondajelor de opinie privind alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, felul cum se poziționează fiecare dintre cei doi candidați dar și ce ar putea însemna o revenire la putere a lui Donald Trump pentru Europa.
„Problema cu Trump este următoarea: toată lumea îl știe din mandatul său anterior. Problema este dacă Trump mai e același și cei mai mulți consideră că n-are cum să se schimbe și că e același. E adevărat, are același caracter, dar orice om care trece printr-o experiență atât de importantă și de intensă cum este un mandat de președinte în America, n-are cum să rămână la fel ca la început. Să ne aducem aminte că la început Trump spunea despre Hillary Clinton, adversara lui, că este cea mai coruptă persoană din America. A fost sloganul de campanie – să scoatem din mlaștină America, și al doilea era – să o facem la fel de mare cum era odată, MaGa, care a devenit un fel de cult al mai ales al republicanilor, dar și al persoanelor care îl apreciază pe Trump. Ce vedem acum? Este o luptă între două personaje, Trump și Harris, dar ce va urma va depinde foarte mult de modul cum se vor termina alegerile”, a afirmat fostul consul al României la Los Angeles.
Acesta a explicat în continuare că, dacă luăm în considerare scenariul potrivit căruia câștigă Trump, trebuie să ținem cont de felul în care va arăta victoria acestuia.
„Adică va câștiga pentru că voturile sale au fost suficiente și n-are ce contesta sau va contesta și va câștiga după contestație și atunci va trebui să ne uităm cu atenție cum va fi Trump după această bătălie electorală. Va fi un răzbunător, un învingător care a primit dreptate ulterior, sau va fi de la bun început un câștigător și atunci el va avea o altă atitudine și se va concentra propriu-zis pe politicile sale interne. Și acum, revenim la subiectul extern, pentru că noi ne punem problema ce se întâmplă cu noi, cei care suntem în Europa, în România, în relațiile internaționale, pe care cei din America le văd fragmentat și limitat. America nu e orientată spre o țară ca România la nivel strategic decât în măsura în care atinge obiective de natură strategică limitate, cum ar fi zona Mării Negre sau Europa în sine, cu tot ce are Europa sau anumite platforme, să zicem, politico-militare, dar altfel, România, pentru Statele Unite, la modul realist, nu la modul așa uman, sau al relațiilor diplomatice, nu este un o țară parteneră de anvergură”, a mai spus Lucaci.
Chiar dacă avem o colaborare strategică cu acestea, Statele Unite ale Americii au mulți alți parteneri, lucru logic pentru o țară cu interese globale.
„Putem să ne uităm cu mai multă atenție, să vedem, de exemplu, cum a evoluat, care a fost dinamica investițiilor americane în România. Nu știu dacă a fost o dinamică extraordinară față de acum 4 ani, față acum de 8 ani, deci nu a avut o influență foarte mare. În schimb, din punct de vedere militar am avut o altă dinamică. De exemplu, SUA au avut nevoie de un partener la granița cu Rusia sau în apropiere, în vecinătatea Rusiei și normal, România este o țară importantă din perspectiva aceasta, ca și Turcia, de fap. Pentru că Ucraina nu mai este numai în aceeași ecuație cum suntem noi. Deci, Turcia și România, două țări state membre, aflate și la în vecinătatea Rusiei și la frontiera aceasta dificilă cu Marea Neagră, sunt importante, n-ai cum să nu le consideri acum importante”, a subliniat invitatul.
La întrebarea ce implicații ar avea venirea la putere a Kamalei Harris, acesta trimite la istorie și la diferențele între președinții americani proveniți din partidul republican sau democrat.
„Oamenii care se pricep la politica americană, care cunosc relațiile diplomatice și internaționale, n-au cum să creadă că prin venirea lui Trump o să avem de suferit. Pentru că Trump nu gândește pentru România. Trump gândește pentru America și vede lucrurile la nivel vast. Adică, atunci când se gândește la ceva legat de partea externă a politicilor externe americane, se gândește la Europa, la partenerii importanți strategici ai Americii, la chestiuni de natură comercială, la relația cu Asia-Pacific, care este cea mai importantă acum pentru America. Și trebuie să fim realiști, să nu mai credem că suntem acum 50 de ani, când America și Europa erau polul principal de stabilitate democratică. De exemplu, Trump este mult, mult mai focusat pe Asia-Pacific, dar diferit de Harris, sunt două direcții diferite”, a afirmat Claudiu Lucaci.
Nu mai poți trata lucrurile, spune acesta, ca acum 50 de ani. Astăzi, singura problemă a Americii este cum să continue competiția cu China.
„China este principalul său competitor mondial global. Noi suntem, în acest conflict între Ucraina și Rusia, în plan secund pentru America. Nu înseamnă că nu suntem importanți, înseamnă că există grade, paliere diferite de strategie și concentrare la Washington. Deci, eu cred că da, vor fi schimbări, să spunem, la un anumit nivel strategic. Toată lumea se întreabă, de fapt, dacă Trump venind la putere, va continua politicile din primul mandat. Dar Trup nu mai e același. Doi, Trump nu va mai avea aceiași consilieri și aceiași oameni cu care va lucra, ca în primul mandat. (…) Atenție, se votează inclusiv pentru Congres și acest lucru ce înseamnă că dacă Trump nu are un congres de partea lui, măcar Camera Reprezentanților, acolo se așteaptă o discuție foarte dificilă, complicată. Congresul și Camera Reprezentanților sunt împărțite între republicani și democrați, Trump va fi într-o dificultate”, a explicat fostul consul al României la Los Angeles.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News