Cod portocaliu de furtuni în București și în 4 județe – Rafale de vânt de peste 75 de kilometri la oră

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare nowcasting Cod portocaliu de vijelie, valabilă în ora următoare în București și în zone din patru judeţe din sudul ţării.

ACTUALIZARE 18.50 „Circulaţia feroviară a fost redeschisă între staţiile Dâmbu şi Corlăteşti, iar trenul Regio 11483 a fost reînscris în trafic după o staţionare de 106 minute”, a transmis purtătorul de cuvânt al CFR SA, Oana Brânzan.

ACTUALIZARE 18.30  Echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova au intervenit, marţi după-amiază, pentru îndepărtarea unor copaci doborâţi de furtună. La Ploieşti, un arbore s-a prăbuşit peste un autoturism, iar lângă Ploieşti vântul a doborât un copac pe calea ferată, traficul feroviar fiind oprit.

Şapte localităţi din judeţul Prahova, inclusiv municipiul Ploieşti, au fost afectate de o furtună puternică, din cauza căreia localnicii au primit mesaj de avertizare RO-ALERT. În Ploieşti, doi copaci au căzut pe carosabil şi unu peste un autoturism. În localitatea Corlăteşti, un arbore s-a prăbuşit pe linia ferată. Vijelia a doborât arbori şi în localităţile Cheia, Lapoş, Albeşti Paleologu, iar în comuna Gorgota un arbore a căzut peste firele de alimentare cu electricitate. De asemenea, în comuna Lacu Turcului un stâlp a căzut pe şosea.

ACTUALIZARE 18.20 Circulaţia feroviară este închisă marţi, la această oră, între staţiile Dâmbu şi Corlăţeşti (Prahova), după ce un copac rupt de vijelie s-a prăbuşit pe linia de cale ferată, la intrare în Corlăţeşti, km 6+500, informează Compania Naţională de Căi Ferate – CFR SA.

Trenul Regio 11483 este oprit pănă la finalizarea intervenţiilor desfăşurate de pompierii ajunşi deja la faţa locului.

„Transmitem scuze călătorilor pentru disconfortul creat şi îi asigurăm că redeschiderea circulaţiei se va realiza în cel mai scurt timp de la finalizarea intervenţiilor desfăşurate la intrare în staţia Corlăţeşti”, precizează CFR SA.

ACTUALIZARE 18.15 Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează marţi că pe autostrada A3 Bucureşti – Braşov, la kilometrul 35, pe sensul de mers către Ploieşti, în zona localităţii Gruiu din judeţul Ilfov, un autotren fără încărcătură s-a răsturnat peste glisiera mediană, blocând banda nr. 2.

Nu sunt persoane rănite, precizează Centrul Infotrafic.

Circulaţia rutieră se desfăşoară pe banda de urgenţă şi prima bandă.

ACTUALIZARE 18.05 Din cauza furtunii, două avioane care au ca destinație București așteaptă în aer îmbunătățirea vremii, scrie BoardingPass.ro. Zborurile în cauză sunt Ryanair FR1795 Skiathos – București și Lufthansa LH1420 Frankfurt – București.

Spre aeroportul  din Otopeni se mai îndreaptă și alte avioane, iar dacă vremea nu se va îmbunătăți, probabil, și acestea vor intra în zona de așteptare.

ACTUALIZARE 18.05 Pompierii din Bucureşti intervin, marţi după-amiază, în mai multe zone ale oraşului, după ce au fost semnalate efecte ale codului portocaliu de furtună.

ISU Bucureşti-Ilfov a anunţat deja că intervine în mai multe zone din oraş: Str. Băiculeşti – copac căzut pe auto, Str. Gârlei – copac căzut, Str. Tipografilor – copac căzut, Şos. Snagov 221 – copac căzut pe carosabil, Str.1 Mai – schela căzută, Bulevardul Iuliu Maniu – creangă căzută, Str. Alexandru Antoniu – copac căzut, Intrarea Străuleşti- copac căzut pe auto, Bulevardul Dimitrie Cantemir – pericole de cădere de la elemente de construcţie, Strada Libertăţii, Grădiştea – locuinţă inundată, Strada Jandarmeriei – copac căzut.

ACTUALIZARE 18.00 După arșiță, lovesc furtunile violente. Este alertă de furtuni în Capitală și Ilfov. În București, vijelia a doborât 10 copaci, iar pe A3 un TIR a derapat.

ACTUALIZARE 17.40 Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a emis marţi după-amiaza un mesaj RO-ALERT privind intensificări ale vântului şi vijelie puternică în Capitală.

„Avertizare meteo – intensificări ale vântului, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii şi mari, averse torenţiale care vor acumula local 25 l/mp. Perioada de manifestare 17,10 – 18,15. Evitaţi deplasările şi luaţi măsuri de adăpostire şi autoprotecţie”, se arată în mesajul citat.

Știre inițială: În judeţele Ialomiţa (Răduleşti), Buzău (Nehoiu, Lopătari, Gura Teghii, Mânzăleşti, Cozieni, Brăeşti, Colţi, Bozioru), Prahova (Brazi, Urlaţi, Valea Călugărească, Bucov, Bărcăneşti, Puchenii Mari, Poienarii Burchii, Albeşti-Paleologu, Berceni, Gorgota, Râfov, Drăgăneşti, Iordăcheanu, Podenii Noi, Tomşani, Dumbrava, Bălţeşti, Gornet-Cricov, Balta Doamnei, Tinosu, Apostolache, Plopu, Gherghiţa, Olari) şi Ilfov (Periş, Gruiu, Baloteşti, Moara Vlăsiei, Snagov, Ciolpani, Nuci, Grădiştea, Dascălu) se vor semnala vijelie puternică, viteza vântului la rafală ajungând la 70 – 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină şi averse torenţiale.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi o avertizare Cod portocaliu de vijelie puternică, averse torenţiale şi grindină pentru Bucureşti, valabilă până la ora 18:15.

Potrivit meteorologilor, în Capitală se vor semnala vijelie puternică, viteza vântului la rafală fiind de 70 – 75 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, averse torenţiale care vor acumula peste 20 – 25 litri/mp.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: