Într-o intervenție în emisiunea Puterea Știrilor, chiar de la Washington, D.C, capitala Statelor Unite ale Americii, Remus Pricopie, rector SNSPA, a declarat că niciun președinte din Europa nu a mai primit premiul pe care îl primește președintele Klaus Iohannis miercuri. Amintim că preşedintele Klaus Iohannis va primi miercuri Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul unei gale care are loc la Washington.
Premiul pe care îl primește Iohannis este cunoscut ca „Oscarul politic”
„Președintele României, Klaus Iohannis, primește un premiu pe care nu l-a mai primit niciun președinte din Europa. Președintele Iohannis și președintele Biden se cunosc foarte bine. Astăzi (n.r – marți) este prima vizită oficială la Casa Albă într-o perioadă în care, să nu uităm, am avut 2 ani blocați din motive de pandemie, dar cei doi președinți s-au întâlnit prima dată în 2015. La vremea respectivă, vicepreședintele Biden l-a primit la Casa Albă pe noul președinte al României, Klaus Iohannis. Este adevărat că președintele Iohannis a mai fost de două ori la Casa Albă în perioada mandatului președintelui Trump, dar cei doi, Joe Biden și președintele Iohannis, s-au întâlnit de la preluarea de către Joe Biden a mandatului la Casa Albă, cu ocazia diferitelor evenimente multilaterale(…).
Mâine (n.r -miercuri), așa cum bine ați spus, are loc festivitatea organizată de Atlantic Council. Din nou, publicul din România poate că nu cunoaște toate aceste detalii, dar colaborarea dintre președintele României și Atlantic Council este veche. Am avut la București două conferințe mari sub cupola Summitului celor Trei Mări. În ambele situații, Atlantic Council a contribuit la organizarea acestor summit-uri alături de instituția prezidențială din România și Guvernul României. Recent, Atlantic Council, într-un proiect mai vechi de colaborare cu SNSPA, a reușit să redacteze o strategie de securitate pentru Marea Neagră. Să nu uităm că și guvernul Statelor Unite ale Americii, după consultarea cu mai mulți parteneri, inclusiv cu Atlantic Council, a elaborat o astfel de strategie, care înseamnă, de fapt, mai multă atenție nu numai militară, dar și economică, asupra regiunii în care noi suntem. Prin urmare, repet, pentru mine nu este nicio surpriză. Premiul pe care Iohannis îl primește i se spune „Oscarul politic” și cred că asta spune totul (…). Este un semnal către spațiul euroatlantic, spațiul democrațiilor euroatlantice, că președintele Iohannis, dar și Românial au făcut ceea ce trebuia să facă în această perioadă pentru a asigura securitatea țării, dar și securitatea regiunii, mai ales că vorbim despre apărare colectivă, despre colaborare sub umbrela NATO”, a declarat Remus Pricopie, rectorul SNSPA, la Puterea Știrilor.
Președintele României va primi pe 8 mai premiul Distinguished International Leadership Awarddin partea Consiliului Atlantic, un think-tank american. Lista celor care au mai primit de-a lungul timpului acest premiu cuprinde nume sonore.
Iohannis va primi acest premiu, pentru „cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european”, potrivit organizatorilor.
Printre laureaţii ediţiilor anterioare se numără foştii preşedinţi americani George W. Bush, Bill. Clinton, George H.W. Bush şi vicepreşedintele pe atunci Joe Biden, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fostul șef al CE, José Manuel Barroso, Hillary Clinton, actualii şi foştii directori generali ai Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva şi Christine Lagarde, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Ngozi Okonjo-Iweala; secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, fostul cancelar german Helmut Kohl, fostul premier britanic Tony Blair, foștii secretari de stat americani Colin Powell și Henry Kissinger.
La categoria artiști printre laureați se numără Dua Lipa, Lionel Richie, Bono (U2), Placido Domingo, Gloria Estefan şi soprana americană Renee Fleming.
Consiliul Atlantic, creat în 1961, este o organizaţie non-profit, scutită de impozite, ai cărei angajaţi trebuie să menţină standarde înalte de integritate personală şi profesională, deschidere şi onestitate în comunicările şi relaţiile dintre ei, cu alte organizaţii, cu oficialii guvernamentali, cu mass-media şi cu publicul.
Începând din 1996, Consiliul recunoaşte lideri internaţionali de marcă prin intermediul galei sale anuale de premiere.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News