Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a prezentat joi, într-o conferință de presă, conținutul documentelor de la CNSAS, după ce azi-dimineață a mers la sediul instituției pentru a studia dosarul care îl vizează.
„Nu găsesc nimic nepotrivit în interesul presei care a semnalat că există o declarație, mi se pare legitimă această curiozitate de a afla ce este în această declarație pentru Securitate. Vreau să mulțumesc presei pentru atitudinea corectă în acest caz și personalităților publice care au luat poziție în acest caz”, a declarat Crin Antonescu, înainte să citească declarația respectivă.
Declarație
Subsemnatul Crin Antonescu (…) vă declar că îl cunosc pe Costache Ștefan, inginer la întreprinderea mase plastice din Tulcea, de aproximativ 20 de ani. Am copilărit împreună, am fost colegi de clasă, apoi după clasa a opta Costache Ștefan a plecat la București pentru a urma cursurile unui liceu de specialitate și apoi a urmat și cursurile facultății de construcții. În prezent ne aflăm în relații amicale. În toamna anului 1987, după ce Costache Ștefan s-a reîntors dintr-o excursie din Bulgaria, ca turist, ne-a declarat următoarele: „Aflat către sfârșitul perioadei de excursie, la Sofia, a încercat să întreprindă o călătorie la Viena pe calea aerului fără a deține viza necesară sau pașaport. Depistat de autoritățile bulgare, a fost reținut la aeroport, a fost reținut timp de 2-3 zile în Bulgaria, după care a fost trimis în România, tot pe calea aerului.
Din București la Tulcea a fost însoțit de două cadre de miliție, iar la Tulcea a mai fost reținut pentru o scurtă perioadă, în care a fost cercetat de organele de miliție și Securitate.
În legătură cu perioadele în care a fost reținut, mi-a relatat că totul a decurs în condiții normale.
Mi-a relatat că inițial a vrut să facă o călătorie în Viena, ulterior a declarat că nu s-ar mai fi întors.
Am aflat că organele de cercetare ar fi descoperit la domiciliul său unele pachete cu obiecte personale lăsate unor prieteni, cu destinația scrisă pe bilețele, unul dintre pachete îmi era destinat mie. Nu cunosc conținutul pachetului.
În legătură cu faptele petrecute, declar că deși suntem în strânsă legătură de multă vreme, nu am cunoscut intențiile lui Costache Ștefan. Știam doar că a depus acte pentru o excursie în câteva țări socialiste și i-a fost aprobată doar Bulgaria. Am înțeles că nimeni nu îi cunoștea intențiile, nici măcar părinții sau sora lui. Am fost uimit, în condițiile în care el niciodată nu și-a exprimat dorința de a se muta în afara țării.
Am posibilitatea să exercit influență pozitivă asupra celui în cauză, are încredere în mine, mă consultă. Totuși, pare debusolat, afirmând că, după cele întâmplate, reușita lui în viață nu va mai fi atât de sigură”.
Despre documentul de la CNSAS:
- „CNSAS m-a anunțat că astăzi pot primi o copie după declarație.
- Mă prezint în fața d-voastră cu acest document.
- Eu am făcut o solicitare pentru oricare alt element care ar viza persoana mea.
- Acum declarația în sine.
- Vreau să precizez că nu găsesc nimic nepotrivit în demersul presei, că mi se pare normală curiozitatea publică.
- Vă pun la dispoziție dispoziție documentul.
- Nu există niciun fel de formă de angajament, că aș furniza informații.
- Este o declarație semnată cu numele meu. Eu și prietenii mei, toți cei chemați – toți avem câte o fișă mică. Nu am fost o victimă, am spus-o în sens tehnic. Am fost investigat. Toți din dosar eram investigați. În acest dosar, era pe spate ștampila «aflat în evidență».
- Se miră unii că eu nu am povestit. Nu aveam ce povesti. Acesta era un fapt banal. Mii de oameni au plecat din România în acele vremuri.
- Nu există nicio altă formă, o mai spun încă o dată, de colaborare, de contact, între mine și Securitate. Alte elemente nu există și, din punctul meu de vedere, tot ce era de spus am spus.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News