Statele Unite ale Americii își aleg azi viitorul președinte. Ce implicații va avea pentru țara noastră venirea la putere a Kamalei Harris sau a lui Donald Trump, ținând cont de viziunea fiecărui candidat privind rolul NATO sau relația cu Europa, a comentat Cristian Terheș, candidatul PNCR la președinția României, invitat în platoul Puterea Știrilor.
„Trump, de exemplu, spune sau chiar amenință că SUA se va retrage din NATO, dacă țările membre, mai ales cele din Europa, nu-și plătesc partea. De cealaltă parte, Kamala Harris declară că va susține Ucraina, indiferent de ceea ce se întâmplă. Dar mai important este să ne uităm la trecut. Știm sigur că pe perioada unei administrații democrate în SUA, în special țările din estul Europei au fost ignorate, în timp ce Rusia a câștigat putere. Vă aduc aminte că după alegerea lui Obama, de exemplu, în 2009, acesta a venit cu politica aceea optuză de resetare a relației cu Rusia și efectiv i-a dat un cec în alb lui Putin să facă ceea ce a făcut pe mai departe. De partea cealaltă, când a fost Trump la putere, lucrurile au stat cu totul altfel. Contrar a ceea ce spune presa, că este apropiat de Putin, că a fost ajutat de către ruși, s-a dovedit că pe mandatul său a existat o stabilitate”, a afirmat Cristian Terheș.
Terheș: Ungaria, un exemplu de strategie diplomatică
Prin urmare, ținând cont de cele două viziuni, este de părere candidatul PNCR la alegerile prezidențiale, o posibilă victorie a lui Trump ar oferi siguranță și stabilitate în lume.
„Pentru noi, ca țară, nu contează cine este ales în America, este o greșeală să ne uităm doar la o parte și nu și la cealaltă. Noi trebuie să avem, după cum are Ungaria, de exemplu, oameni în ambele staff-uri de campanie. Agenda Ungariei, de exemplu, este pe dosarul sau pe masa fiecărui candidat, indiferent care ajunge la Casa Albă, are dosarul Ungariei pe masă. Întrebarea mea este: România are un astfel de dosar pe masa lui Trump sau pe masa Kamalei Harris? Nu are. Or, aici ar trebui să lucrăm noi ca stat. Eu vorbesc de stat aici, nu de opțiunile particulare ale unuia sau altuia pentru un candidat sau altul. Și cred că din această poziție, ca președinte, voi face tot ceea ce ține de mine pentru a mă asigura că statul român este corect reprezentat, inclusiv în această relație, să spun bilaterală, cu, în cazul de față, cei doi, unul dintre ei potențial și în mod clar viitor președinte al Statelor Unite. Pentru că din perspectivă statală, ce ne interesează pe noi este ca de mâine încolo, de mâine seară încolo, după ce se finalizează numărătoarea voturilor, unul dintre cei doi candidați va fi următorul președinte al Statelor Unite”, a explicat candidatul Partidului Național Conservator din România.
„Indiferent cine va fi, a mai adăugat acesta, relația cu România va continua și este important pentru acel președinte de la Casa Albă să știe care sunt dorințele, interesele României, lucru care nu s-a întâmplat până acum. Din păcate, România este un stat reactiv, nu proactiv. Dacă se întâmplă ceva, reacționăm, însă nu am propus niciodată o anumită agendă”, a conchis Terheș.
În ceea ce privește dubla sa cetățenie, europarlamentarul spune că-și va respecta promisiunea de a renunța la cea americană, în cazul în care va deveni președinte al României.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News