Criză profundă în sănătatea publică. DSP-urile, la un pas de colaps

Sursă foto: Freepik

Protestele masive din Sănătate au scos la iveală o criză profundă în sistem, un sistem care a rămas fără specialiști din cauza salariilor mici. Medicii au plecat unul câte unul, iar acum tot ce înseamnă prevenţie, vaccinare, controale în spitale este în pericol. Azi, la „Pacient în România”, vedeți cine a adus în pragul colapsului instituții de importanță strategică pentru țara noastră.

Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației de Pacienți: Nu o să mai avem sănătate publică, dacă e să spunem că reprezintă sănătate publică. Nu o să mai avem, am văzut în pandemie că nu mai avem oameni cu experiență.

Pandemia de COVID a arătat cât de importante sunt Direcțiile de Sănătate Publică pentru buna funcționare a sistemului, iar statul a părut că înțelege și ia măsuri să întărească acest domeniu. Doar că la doi ani distanță, sistemul e la un pas să rămână fără angajați. Se plâng că sunt puțini și prost plătiți. De exemplu, un medic DSP câștigă de 3 ori mai puțin față de un medic din spital.

Cristina Barbu, medic, inspector sanitar: Suntem foarte puțini și vom fi din ce în ce mai puțini. Ne gândim să plecăm din DSP-uri, probabil vom intra în colaps, va fi greu și pentru pacienți și pentru sistemul sanitar.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: