Skip to content
Societate

VIDEO Cum a blocat omul lui Nicușor Dan strângerea câinilor fără stăpân din București. ”Fără câini pe stradă!”, promitea primarul Capitalei

facebook

O femeie din București a fost atacată de o haită de câini, pe câmpul de lângă digul Lacul Morii. Femeia a fost dusă la spital pentru îngrijiri medicale, prezentând multiple muşcături. Înainte să devină primarul Capitalei, Nicușor Dan promitea ferm: ”Fără câini pe stradă”. Apoi, după ce a câștigat alegerile, primarul a desemnat-o pe fosta sa șefă de cabinet să rezolve problema câinilor fără stăpân, însă aceasta a început o campanie de apărare a drepturilor animalelor și a împiedicat ASPA să curețe străzile de câini periculoși. Dezvăluirea, împreună cu videoclipul în care Nicușor Dan promitea un oraș fără câini pe stradă, au fost publicate de jurnalistul Stelian Negrea.

”După ce a ajuns primar a desemnat-o să se ocupe de problema câinilor vagabonzi pe șefa lui de campanie, Diana Pungă, care s-a dezlănțuit într-o campanie de apărare a drepturilor animalelor fără stăpân. A fost acuzată că, din cauza politicilor ei de protejare a animalelor fără stăpân, a emasculat pur și simplu ASPA care a fost împiedicată efectiv să strângă de pe stradă câinii vagabonzi. Dar nu i s-a întâmplat nimic, iar tragedia ca cea de astăzi rânjea de după colț”, scrie Stelian Negrea pe pagina sa de Facebook.

La data de 20 aprilie 2022, în jurul orei 09. 20, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Secția 20 Poliție a fost sesizată de către o persoană, prin apel 112, cu privire la faptul ca a observat pe câmpul de lângă digul Lacul Morii, o femeie care a fost atacată de mai mulți câini, se arată în comunicatul Poliției Capitalei.

La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul secției, precum și echipaj de prim ajutor. Persoana a fost identificată și transportată la spital, prezentând mai multe plăgi mușcate.

A fost anunțată Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor. Sunt desfășurate activități de cercetare în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs evenimentul”.

La rândul său, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) precizează că miercuri, după incident, au fost ridicaţi 7 câini şi că de la începutul anului şi până în prezent, au avut loc 10 acţiuni, dar că multe dintre animale intrau pe proprietăţi private şi nu puteau fi capturate.

Echipajele ASPA care s-au deplasat în zona indicată au constatat prezenţa a 8 câini într-o zonă de câmp deschis, aflat la graniţa dintre Bucuresti si judeţul Ilfov. Unul dintre câini a fost tranchilizat şi ridicat, iar ceilalţi s-au speriat şi s-au retras spre zona de case. Echipajele ASPA i-au urmărit şi au constatat că 4 dintre aceştia au intrat pe o proprietate privată, nelocuită. În acest sens, ASPA a sesizat poliţia şi împreună cu poliţiştii secţiei 20, au fost ridicaţi cei 4 câini care intraseră pe proprietatea privată, urmând ca poliţiştii să stabilească dacă este vorba despre câini cu proprietar. Au mai fost identificaţi trei câini care s-au retras într-o altă curte locuită, doi dintre ei au fost ridicaţi de echipajele ASPA cu acordul proprietarului curţii aflat acasă, însă cel de-al treilea, un câine microcipat înregistrat în RECS, nu a fost ridicat deoarece proprietarul a refuzat predarea câinelui, iar verificările vor fi continuate de Serviciul Protecţia Animalelor din cadrul Poliţiei Capitalei pentru a stabili dacă aceştia se aflau în grupul câinilor veniţi de pe câmp”, transmite ASPA.

În total, miercuri,i au fost ridicaţi 7 câini, în urma acţiunii din zona Lacul Morii.

ASPA susţine că a intervenit săptămâna trecută în zonă, la sesizarea unui cetăţean care a transmis că pe domeniul public se află câini care ies din curţile oamenilor. La momentul la care au ajuns echipajele ASPA în zona Lacul Morii a fost identificat un singur caine, care a fost ridicat.

De la începutul anului şi până în prezent, au avut loc 10 acţiuni în zona Lacul Morii, în cele mai multe dintre cazuri câinii nefiind ridicaţi deoarece intrau pe proprietăţi private unde echipajele ASPA nu pot interveni.

Câinii deţinuţi de oamenii care stau la casele din zonă şi care nu sunt sterilizaţi se înmulţesc şi sporesc numărul de câini fără stăpân. Astfel, devin un pericol pentru oameni. Facem apel la cetăţeni sa înţeleagă importanţa sterilizării câinilor, mai ales că PMB prin ASPA are în derulare un program de sterilizări gratuite. Sterilizarea este singura soluţie de a preveni înmulţirea necontrolată a animalelor. În urma campaniei de informare derulată de ASPA şi Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti la proprietarii de animale din zonele de case ale Capitalei, s-a constatat că doar 30% dintre câinii deţinuţi de aceştia erau sterilizaţi şi microcipaţi, conform legii”, subliniază reprezentanţii ASPA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *