VIDEO Cum poate fi rezolvată problema abandonului școlar în România

Sursa foto: Unsplash

În cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Ștefan Vlaston, expert în educație, a ridicat un semnal de alarmă cu privire la situația gravă a abandonului școlar din România. Conform declarațiilor sale, în anii precedenți, 40.000 de elevi nu s-au înscris la examenul de bacalaureat atât în 2022, cât și în 2023.

„Vreau să vă spun că în anii anteriori erau și mai mulți. 40 de mii nu s-au înscris la bacalaureat în anul 2022 și anul trecut tot cam atâția. Să știți că doamna ministru Catrina Andronescu, a tras un semnal de alarmă. Dânsa a botezat elevii virtuali. A explicat că în 2019, când era ministru, erau înscriși în cataloage, în acte, 186.000 de elevi și s-au prezentat la Evaluarea Națională 146.000 lei. Deci 40.000 de elevi. Explicația dânsei este că aceștia erau elevi virtuali. Ce înseamnă velevi virtuali? Cei care au abandonat de multă vreme școlar, dar sunt menționați în cataloage. Așa e regulamentul, să-i preia în fiecare toamnă pe cei din anii anteriori, chiar dacă n-au dat pe la școală, chiar dacă nu știe nimeni nimic de ei.

Câștigă școlile care primesc finanțare per capital în funcție de numărul de elevi din acte, nu din numărul de elevi efectiv existenți, care frecventează școala, câștigă profesorii. Că dacă ar fi să se ia doar elevii care vin la școală, s-ar înjumătăți numărul de norme didactice, s-ar face o singură clasă de 24 de elevi și atunci s-ar micșora numărul de norme și sindicate. Se ascunde abandonul școlar. Și atunci cu abandonul școlar acceptat de minister vă dați seama ce abandon școlar e România în realitate?” a declarat expertul în educație

Vlaston a subliniat că școlile și profesorii beneficiază de pe urma acestui sistem, deoarece finanțarea se face per capita, în funcție de numărul de elevi înscriși în acte, nu de cel al elevilor care frecventează efectiv școala. În cazul în care finanțarea s-ar baza pe numărul real de elevi, numărul de norme didactice ar fi redus drastic, ceea ce ar afecta și sindicatele din educație.

„ Ar fi foarte simplu ca un inspector să meargă din clasă în clasă cu o hârtie în mână, să noteze câți elevi sunt efectiv în clasă și când sunt în catalog. Totuși nu se face acest lucru.

Banii se duc la școli aiurea, pe un număr de elevi care nu e real. Aceasta este explicația principală, iar a 2-a explicație este într-adevăr, elevii se simt foarte prost pregătiți, chiar și cei care sunt în școală, nu vorbesc de ei care au plecat în străinătate.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: