VIDEO Cum pot primi fermierii banii de la Comisia Europeană. Buda: Au nevoie de procese verbale de calamitate

Foto PS News

Vești bune pentru fermierii români afectați de secetă. Comisia Europeană va acorda un ajutor în valoare de 21,6 milioane de euro, în cadrul unui pachet de 120 de milioane de euro destinat agricultorilor din România, Bulgaria, Germania, Estonia și Italia.

„Banii în agricultură nu sunt suficienți, dar este foarte important ca fermierii să îi primească pentru a compensa pierderile suferite”, spune Daniel Buda, europarlamentarul PNL, invitat la Puterea Știrilor.

„Cred că este foarte important că acești bani vin în România. Săptămâna trecută au avut loc dezbateri pe care le-am provocat în Parlamentul European cu privire la aceste aspecte care frământă spațiul agricol european. De altfel și miercuri și joi am avut dezbateri: miercuri pe inundații, joi pe secetă, unde am cerut Comisiei Europene să vină cu resurse financiare consistente pentru a putea ajuta fermierii să treacă peste aceste perioade dificile și pentru a le compensa pierderile.

Acum, sigur că banii în agricultură, în opinia mea, nu sunt suficienți, dar totuși este vorba de 29 de milioane de euro care vor veni în conturile fermierilor, iar fermierii care au avut calamitate iată vor putea aceste compensări, urmând ca desigur Guvernul să identifice și alte resurse financiare pe care să le pună la dispoziția fermierilor”.

Europarlamentarul liberal precizează că aceste ajutoare financiare au ca țintă înființarea culturilor de toamnă și de primăvară pentru fermierii care au pierdut recoltele din cauza calamităților din acest an.

„Uniunea Europeană este cea care sare în ajutorul fermierilor atunci când este nevoie, așa cum a venit cu bani pentru inundații-și știm bine că în urmă câteva zile a venit cu câteva milioane de de euro-, dar acum se vine cu bani pentru ca fermierii să înființeze culturile de toamnă, de primăvară și să meargă mai departe. Este extrem de important să înțelegem că acești bani nu merg in conturile fermierilor pentru ca ei să-și cumpere mașini scumpe etc”.

De asemenea, mai spune Daniel Buda, este important să știe fermierii că pentru a putea obține aceste resurse financiare au nevoie de procese verbale de calamitate.

„Acei fermieri care au avut culturi calamitate este important ca prin Direcțiile Agricole să facă solicitări care pleacă de la acele procese verbale de calamitate încheiate pentru fiecare parcelă, pentru pe fiecare întreprindere agricolă, etc. pentru a avea o evidență clară a dimensiunii pagubei”.

Întrebat dacă noul comisar ales, Roxana Mînzatu, ar putea facilita noi fonduri pentru agricultură, Daniel Buda a precizat că nu face parte din atribuțiile sale dar ar putea ajuta pe programele de pregătire a fermierilor din România.

„Trebuie să partajăm responsabilitățile fiecărui comisar. Doamna comisar nu are responsabilități în această zonă dar are oportunitatea de a sprijini programele pe schimburi de bune practici pentru fermierii din România și alte state membre ale Uniunii Europene. Deci există posibilitatea asta, dar pentru ceea ce înseamnă plățile directe pentru fermieri nu intră în competențele portofoliului său”, spune europarlamentarul.

În luna iulie 2024, România a fost afectată de valuri de căldură, secetă, dar și de furtuni violente și grindină puternică, afectând producția de culturi arabile și de semințe oleaginoase. Fondurile pot fi suplimentate cu până la 200% prin contribuții din bugetul național. Propunerea comisiei va fi discutată cu toate statele membre ale Uniunii Europene înainte ca acestea să decidă cu privire la aprobarea sa în cadrul reuniunii comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole din 07/10/2024 iar odată ce vor fi adoptate, autoritățile naționale vor trebui să distribuie aceste ajutoare până pe 30/04/2025.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: