VIDEO Cum s-a văzut de la balcoane atacul cu drone deasupra Moscovei

drone
captura video

Locuitorii Moscovei au fost treziți brusc în miez de noapte atunci când dronele ucrainene s-au prăbușit luni aproape de clădirea Ministerului rus al Apărării din centrul orașului, iar o alta a lovit o clădire de birouri dintr-o zonă sudică a  capitalei.

„În jurul orei 3:30-3:40 am auzit un bubuit foarte puternic al unei explozii și apoi sirene și alarme de mașini”, a povestit o persoană care locuiește lângă sediul Ministerului Apărării.

Un martor ocular a declarat pentru The Moscow Times că s-a trezit din cauza exploziei și consideră incidentul „foarte îngrijorător”.

Martorii oculari intervievați de The Moscow Times au cerut să nu le fie făcută public numele pentru a putea povesti despre acest subiect care ar putea fi considerat sensibil. În timp ce primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a spus că loviturile nu au cauzat „nicio pagubă sau victime grave”, atacul – care a avut loc la o zi după ce Ucraina a amenințat că va „răspunde” unui atac rusesc cu rachete asupra portului Odesa de la Marea Neagră – este văzut probabil ca o demonstrație a capacității Kievului de a lovi ținte în interiorul Rusiei.

O sursă de apărare ucraineană a declarat pentru AFP că atacul asupra Moscovei a fost o „operațiune specială” efectuată de serviciile de informații militare de la Kiev. Martorul ocular care a vorbit cu The Moscow Times a spus că se gândește să se mute în alt oraș dacă „situația escaladează”.

Alți locuitori din Moscova păreau însă calmi după atacul de luni. Un bărbat care locuiește în apropiere de clădirea Ministerului Apărării a declarat pentru The Moscow Times că „nu este îngrijorat”, deoarece apartamentul lui este la etajul trei și „speră că dronele nu zboară atât de jos”.

Cu toate acestea, el a adăugat că zgomotul a fost atât de puternic încât el și soția s-au trezit și acum sunt „speriați”. Potrivit autorităților de la Moscova, două drone ucrainene au fost doborâte deasupra capitalei Rusiei. Ministerul Apărării rus a afirmat că a dejucat o „tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu două aparate fără pilot împotriva unor instalaţii de pe teritoriul Moscovei”. Instituția a spus că ‘cele două drone ucrainene au fost dezactivate cu mijloace de război electronic şi s-au prăbuşit”.

Imaginile distribuite pe rețelele sociale și de către canalele media ruse au arătat mai multe clădiri cu ferestre sparte. Un martor ocular a declarat pentru postul independent Dozhd că a văzut patru clădiri pe Komsomolsky Prospekt din centrul Moscovei care au fost ușor avariate. Proprietarul unui apartament dintr-unul din aceste imobile a filmat geamurile sparte ale locuinței.

Kremlinul a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre funcționarea sistemelor de apărare aeriană ale Moscovei în timpul incidentului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că întrebarea ar trebui adresată Ministerului Apărării. Rusia își rezervă dreptul de a lua „măsuri dure de represalii”, a declarat luni Ministerul de Externe, după ce a acuzat Ucraina că atacă Moscova și peninsula Crimeea anexată de Rusia cu drone.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: