VIDEO Cum vrea Ministerul Mediului să rezolve problema urșilor: „Trebuie să înțelegem că avem un risc mare”

Sorin Banciu, invitat Puterea Știrilor 29.07

După moartea tinerei atacate de un urs, presa și opinia publică au comentat pe marginea propunerii de diminuare a numărului de animale sălbatice. Pe de o parte, reprezentanți ai organizațiilor de mediu au condamnat noua lege care permite uciderea unui număr de urși pentru a ține sub control populația, de cealaltă parte, autoritățile locale mai ales trebuie să dea o soluție. În acest context, Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, a afirmat, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, că într-o țară cu suprafață mare de păduri și o populație de carnivore în continuă creștere, este dificil să le garantezi siguranța celor care merg pe un traseu montan. Important este, a mai spus acesta, să existe măsuri pe mai multe planuri.

„Trebuie să știm care sunt zonele în care există acest risc de apariție, să le semnalizăm corespunzător. Și aici, managerii de fonduri cinegetice, managerii de arii naturale protejate, șefii de parcuri naționale naturale vor trebui să își facă treaba mult mai bine decât au făcut-o până acum, pentru că turismul în România trebuie promovat”, a adăugat secretarul de stat în MInisterul Mediului.

Prin urmare, este esențial ca turiștii să se simtă în siguranță pe traseele montane. În ce privește  măsura de reducere a numărului de urși, este una logică, însă e nevoie de alte decizii în plus, cum ar fi managementul deșeurilor în stațiunile montane.

„În același timp, trebuie să știm mai bine cum este răspândită populația, pentru că s-ar putea să avem zone unde densitatea e mai mare și să înțelegem de ce, dacă este din pricina unui management necorespunzător al deșeurilor, sau dacă pur și simplu populația s-a înmulțit peste capacitatea de suport a habitatului, atunci trebuie să intervenim punctual, să reglăm această presiune, pentru că dincolo de subiectele și discuțiile emoționale, trebuie să abordăm rațional, tehnic și și socio-economic această problemă. Într-o țară ca România, în care comunitățile se suprapun cu habitate naturale și unde nu există niște bariere reale pentru mișcarea animalelor sălbatice. Trebuie să înțelegem că avem un risc mai mare comparativ cu țări în care ori specia nu există, ori nu are niște bariere naturale în mișcare, fie că vorbim de autostrăzi, de căi ferate, etc,. E o responsabilitate mai mare într-o țară în care peisajele naturale sunt populate și cu animale sălbatice, un lucru care ne mândrim. (…) Din păcate, s-a aruncat cumva această sarcină doar în slujba Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”, a explicat Sorin Banciu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: