VIDEO Dan Bucura: Modificarea modului de funcționare a CCR ar putea fi o temă pentru noul Parlament

Dan Bucura & Ciprian Dobre, invitați Puterea Știrilor 10.10

Invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, jurnalistul Dan Bucura a vorbit despre felul în care este percepută Curtea Constituțională a României, dând drept exemplu ultima decizie a acesteia de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale dar și chestiunile legate de prescripția unor fapte.

„Înțeleg foarte bine discursul actual și nu e doar actual, ci din ultima vreme cu privire la Curtea Constituțională și cu privire la toxicitatea ei. Sunt funcționări, formula actuală, și nu mă refer doar la cazul Șoșoacă, ci la chestiunile legate de prescripție și alte decizii care pur și simplu au revoltat România”, a spus jurnalistul.

În legătură cu demersurile Partidului Național Liberal de a schimba modul de funcționare a CCR chiar și prin modificarea Constituției, Ciprian Dobre a afirmat, printr-o intervenție telefonică, faptul că ultima comisie pentru revizuirea documentului fundamental al țării s-a întrunit în 2013. PNl, a explicat invitatul, a redactat atunci un document prin care urmau să fie modificate atribuțiile CCR.

„Dacă vom avea cu toții curiozitatea să să ne uităm peste legea de organizare și funcționare a CCR, primul articol spune că aceasta își stabilește singură competențele. În momentul în care o lege de organizare și funcționare a unei instituții începe cu un asemenea articol, vom înțelege de ce s-a croit în acest fel Constituția României de la 1992, care nu este nici republică prezidențială, nici semiprezidențială, este acea democrație originală despre care Ion Iliescu  vorbea cu foarte mare mândrie. Revenind, am fost parlamentar în 2013 și am făcut parte din ultima comisie pentru revizuirea Constituției, dar știți soarta USL-ului, s-a destrămat odată cu încheierea mandatului și niciodată nu a mai fost o comise de revizuire a Constituției”, a explicat liberalul.

Ținând cont de discursul politic al tuturor partidelor parlamentare care vorbesc la unison despre toxicitatea legii sub care funcționează CCR, acestea și-ar putea da mâna să demareze demersul modificării ei, a completat Dan Bucura.

„Din păcate, mă tem că și peste un an, când ceva nu vă va mai conveni, iarăși o să vorbim de o curte politică, de unii puși acolo de partide.  (…) Cred că ea poate fi o idee foarte bună pentru prima zi de Parlament a noilor parlamentari ce vor fi aleși de români pe 1 decembrie”, a mai spus jurnalistul.

În replică, Ciprian Dobre a adăugat faptul că va face tot ce se poate pentru întrunirea comisiei de revizuire a Constituției, inclusiv pe această chestiune legată de interzicerea dreptului de a candida într-o țară democratică.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: