Skip to content
Internațional

VIDEO. Dan Dungaciu, despre noile punţi de influenţă: Statele Asiei trebuie să se uite şi la China, dar trebuie să se mai uite şi la SUA

psnews.ro

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a analizat într-o dezbatere moderată de jurnalistul Claudiu Lucaci situaţia geopolitică fierbinte de pe continentul asiatic, în contextul stabilirii noilor punţi de influenţă, dar şi de conflict de pe mapomond, cu un potenţial din ce în ce mai conflictual între China şi Statele Unite.

În cadrul dezbaterii intitulate „Poate China să conducă Asia?”, profesorul Dungaciu a pounctat faptul că ţările asiatice încă prospectează zonele de influenţă geostrategică din regiune: „Ce s-a întâmplat nou în lume, nu doar în Asia, care este prinsă în această vâltoare care stă să se înteţească, este deja clasică de doi ani de zile cel puţin, confruntare între SUA şi China. Această confruntare afectează Asia, nu doar pentru că China face parte din continentul asiatic, ci pentru că obligă, sugerează la evaluări/reevaluări, poziţionări şi luări de atitudine strategice.

Din acest punct de vedere, statele Asiei trebuie să se uite şi la China, dar trebuie să se mai uite şi la un actor – Statele Unite ale Americii. Eu cred că, pe termen scurt cel puţin şi pe termen mediu, decizia pe care aceste state o vor lua va fi una majoră în perspectiva viitoarei ordini mondiale sau cum vrem să numim ceea ce urmează după.

De ce spun asta? Când SUA au intrat într-o confruntare cu China, să zicem război rece, deşi metafora asta este falsificatoare… Noi am avut un război rece, clasicul război rece în care cele două tabere s-au conturat, şi-au definit strategiile şi-au desemnat liderii şi au intrat în confruntare. Un război rece bine gestionat, nu s-a ajuns, slavă Domnului, la un război cald.

Acum avem un război rece metaforă, care pluteşte în aer, avem tensiuni peste tot, dar nu avem nici taberele foarte bine clarificate, nici strategiile războiului rece foarte bine clarificate şi, din nefericire, nici liniile roşii nu sunt încă bine clarificate. Deci, practic, avem un război rece fără nici o regulă, fără nici o definire, fără nici o delimitare. Iar întrebarea fundamentală care apare pentru statele asiatice este „ele cu cine ţin în această perspectivă?„.

Rapoartele publicate anul trecut arată că atitudinea faţă de China, de pildă, nu este una foarte simpatică. China nu este un actor extrem de iubit în spaţiul asiatic, dar este un actor pe care – după raportul publicat la începutul acestui an despre ţările ASEAN – 77% din statele ASEAN îl percep ca pe actorul cu cea mai mare influenţă economică în regiune. Deci oamenii aceia ştiu că au de-a face cu un colos. Iar în ceea ce priveşte influenţa politică şi strategică, 50% spun că China este cea mai influentă ţară din regiune. 

Avem de-a face cu nişte state care văd confruntarea dintre SUA şi China – 61% optează pentru America şi abia 36% pentru China -, deci ele ar vrea ca SUA să fie prezente, dar sunt foarte conştiente că forţa economică a Chinei este aproape insuportabilă„, a mai spus prof. Dan Dungaciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *