VIDEO Dan Dungaciu: Austria a fost considerată Germania bună și curată

Foto PS News

Analistul de politică externă, Dan Dungaciu, invitat la Puterea Știrilor a comentat victoria extremei dreapta din Austria. Cum a ajuns Austria în această situație? Este sau nu o surpriză, rezultatul de ieri, dat fiind acest val extremist care a pus stăpânire pe mai multe țări din Uniunea Europeană?

Austria a fost înainte-mergător în 2000, când pe atunci liderul Partidului Libertății din Austria face un scor remarcabil, o surpriză pentru toată lumea. Vă reamintesc, atunci nu exista migrație sau nu existau provocări de tip Rusia, război în Ucraina. De ce liderul Partidului Libertății din Austria a obținut atâtea mandate?

În primul rând pentru că genealogia acestor tipuri de partide în Austria, a fost foarte bine prezervată. Austria n-a trecut prin procesul prin care a trecut Germania, proces așa numit de denazificare. Austria a fost considerată Germania bună și curată, și pură, și decentă și devreme acasă.

Austria n-a trecut prin acest duș sau filtru foarte puternic. Nu erau războaie, nu era migrație. A venit Haider atunci,  fără presiunea anti-nazistă, de curățare a memoriei colective austriece, așa cum s-a întâmplat în Germania- deci a venit și pe un fond antisistem. După război încoace,  a guvernat o mare coaliție: social-democrații și dreapta, care împreună își mai plasau puterea unii altora într-un joc foarte riguros,  foarte nemțesc. Nimeni nu avea dreptul la putere decât ei.

Asta a făcut ca și clasa politică austriacă să se degradeze într-o mai mare măsură. Pentru că în momentul în care nu a mai fost provocare (vezi formula actualului cancelar, care nu este neapărat o figură foarte reprezentativă pentru fostul Imperiul Austriac),  asta a făcut ca nimeni să nu se mai poată apropia de politică.

De fapt, au monopolizat pur și simplu cele două partide. Politicul austriac Haider a venit ca un protest împotriva migrației, cu acestui blocaj al politicii interne. A venit cu o retorică aproape nazistă, dar a venit în special împotriva blocajului intern din Austria. Iar lucrurile s-au extins.

Dan Dungaciu face o paralelă între politică dusă în urmă cu 24 de ani de Austria și cea de astăzi.

Ca să vedem ce diferențe sunt între Europa din anii 2000 si Europa de azi, atunci s-a pus probema boicotului diplomatic al Austriei, dacă acest partid intră la guvernare și a intrat. Atunci urma să fie boicotat diplomatic.

Astăzi, partidul câștigă 30%. Aproape nu mai este nicio reacție. Deci s-a normalizat într-un fel acest tip de de partid politic în spațiul european și, evident, în spațiul austriac.

Astăzi suntem într-o logică diferită, astăzi suntem de fapt într-o logică care a urmat un pic altfel Austriei din anii 2000, când toate aceste partide au început să crească pe solul european.

De fapt, întrebarea fundamentală pe care dumneavoastră ați spus-o și care e foarte binevenită și poate că ar fi meritat s-o auzim un pic mai mult discutată în campania prezidențială este cum s-a întâmplat asta? De ce s-a întâmplat asta în motoarele principale ale Europei, care sunt Germania și Franța? De ce se întâmplă și în Austria? De ce se întâmplă în Europa care trebuie să fie modelul de dezvoltare pentru noi esticii sau Europa centrală?

Pentru că ei nu sunt nici comuniști. Nici ortodoxi și nici n-au toate defectele aproape genetice pe care se presupune că le-am fi avut noi. Deci ele erau modele către care noi trebuia să tindem. Și  în aceste state, practic, motoarele Europei, Germania și Franța este cea mai mare proporție de vot de protest, ;a modul extrem. De ce se întâmplă asta?

Analistul de politică externă vorbește despre neglijență, indiferență și vinovăția din ultimii ani a liderilor europeni.

Parteneri de Mainstream (n.r. curent de gândire dominant) nu discută acest subiect. Partenerii de Mainstream ne semnalizează că de fapt e o defecțiune care n-are nicio legătură cu ei. E ca și cum ai un grădinar care are o frumoasă și colorată grădină și la un moment dat o îngrijește, o cultivă, plivește, stropește și la un moment dat zice 30% din teritoriul grădinii a fost invadat de bruieni și întrebare este: bun, dacă erai grădinar, ce ai păzit? Cum au apărut acele buruieni? ” Nu sunt de la mine” și el nu discută niciodată de propria responsabilitate.

Cam așa discută liderii europeni ca și cum au venit extrateiștrii și au turnat trei găleți cu extremiști în spațiul european. Ei nu știu nimic. S-au trezit peste noapte și au văzut că aceste partide au crescut.

Dacă mă întrebați pe mine, cea mai vinovată categorie politică în spațiul european este așa-numita dreaptă europeană. Ea a făcut cele mai multe concesii, a făcut cele mai multe cedări. De fapt, pe mandatul actualul Mainstream european s-a întâmplat”, a conchis Dan Dungaciu.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: