Ne aflăm în fața unei schimbări majore în ce privește securitatea, poate cea mai mare de la căderea comunismului. Iar SUA a intrat într-un tip de revoluție atât de pregnantă încât și dacă Donald Trump, după încheierea prezentului mandat, nu va trimite la Casa Albă un continuator al politicii sale, SUA tot nu va reveni la ce era înainte de Trump, spune Dan Dungaciu, invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
„Și schimbările din lume sunt la fel de importante. Intrăm pentru prima dată, asumat, în confruntarea marilor puteri. Practic, secolul 20 se încheie în 2024, prin alegerea lui Donald Trump pentru al doilea mandat. Secolul al XX-lea abia acum se încheie, și se încheie pentru că se încheie prăbușirea URSS-ului sau se încheie ultimul episod al prăbușirii URSS-ului în sensul în care se clarifică cât se mai extinde Occidentul spre Federația Rusă. În sensul acesta se încheie secolul XX. Pentru că secolul XX a lăsat o problemă importantă, după prăbușirea URSS. Adică cât de mult se duce vestul sau cât de mult se extinde frontiera euro-atlantică spre est. S-a dus încet-încet, au încorporat state. Noi am fost beneficiarii fericiți, am avut o anumită evoluție, dar este important cât se poate extinde frontiera spre Est înainte de frontiera rusă. Și, în acest moment, cu războiul din Ucraina, într-un mod tragic, se închide secolul XX pentru că se clarifică această chestiune”, a explicat analistul de politică externă.
Prin urmare, intrăm într-o nouă eră, cea a confruntărilor geopolitice, ceea ce înseamnă noi viziuni, sfere de putere, balanță de putere, noi instituții, pentru că este posibil ca cele vechi să înceapă să intre în criză.
„Sigur că acestea nu dispar peste noapte, dar funcționalitatea lor se va modifica. Dacă lumea se mișcă de la Atlantic spre Pacific, adică centrul lumii nu mai este Atlanticul, ci Pacificul, evident că instituții croite în jurul Atlanticului vor deveni mai puțin relevante. NATO este exemplul cel mai relevant. Este greu pentru generația noastră să accepte că NATO poate să intre în criză sau că poate să devine irelevant, pentru că noi am crescut cu această garanție de securitate, e adevărat, dar nici o instituție nu e veșnică. Toate instituțiile trăiesc sub spectrul temporalității. Deci NATO va fi cu siguranță mult mai puțin relevantă pentru că intrăm în altă epocă. Vorbim despre sfere de influență, vorbim despre zone pe care unii și alții încearcă să le controleze, vorbim de o lume care se modifică din toate punctele de vedere, conceptual, ca viziune și ca geografie a puterii”, a subliniat Dan Dungaciu.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News