VIDEO Dan Dungaciu: Maia Sandu are șanse să câștige, dar victoria depinde de candidatul opoziției

Douăsprezece partide din Republica Moldova au semnat un pact prin care se angajează să susțină aderarea la Uniunea Europeană. Prezent în studioul Puterea Știrilor, Dan Dungaciu, analist de politică externă, a vorbit despre semnificația documentului, despre susținerea față de Maia Sandu și șansele acesteia de a obține un nou mandat la alegerile de anul acesta.

„Principala observație este că Republica Moldova, din păcate, a ajuns în situația din 2001. Polarizarea este foarte clară. Între timp s-a reușit un tip de, hai să zic așa, eliminarea agendei geopolitice din societate. Doamna Maia Sandu a câștigat ultimele alegeri cu un scor de 57%, un scor mare, aproape unic în istoria Republicii Moldova, pentru că n-a vorbit de geopolitică, a vorbit despre  lupta împotriva corupției, de bunăstare și de chestiuni care să nu divizeze societatea. A vorbit și în limba rusă, a vorbit și în limba ucraineană. N-a menționat integrarea europeană acum 4 ani de zile, tocmai ca să atragă de partea domniei sale o populație, Republica Moldova, care trebuia să scape de această tensionare, în special geopolitică. Adică jumătate se uită spre est, jumătate se uită spre vest. Iată că lucrurile, din păcate, n-au reușit. Doamna Maia Sandu, în timpul războiului din Ucraina, a fost obligată să țină partea unei tabere și, practic, electoratul domniei sale, care nu voia să audă de geopolitică… E o parte de electorat în Republica Moldova, de exemplu, care nu susține Uniunea Europeană, dar nu e nici împotriva Uniunii Europene. Nu e cu Rusia, dar nu e nici împotriva Rusiei, chiar dacă vorbește limba rusă acasă. Vorbim despre o populație pe undeva pe la 10%, „partidul” ăla care face diferența între majoritatea proeuropeană sau majoritatea anti-europeană”, a afirmat Dan Dungaciu.

Acesta a arătat în continuare că, după un mandat, a început polarizarea. O parte din electorat, cea care nu vrea decizii dure, nu mai este alături de Maia Sandu, care are, acum, cam 33-35% din intenția de vot.

„Sigur că are șanse mari să câștige, dar problema este și ce va face cealaltă parte, ce candidat își va pune cealaltă parte. Poate cea mai importantă știre este (…) faptul că domnul Ion Ceban, primarul Chișinăului, a anunțat că nu participă la prezidențiale, ceea ce o veste bună, inclusiv pentru tabăra Miei Sandu, care dorește un candidat din partea opoziției, ușor de asociat cu Federația Rusă. Domnul Dodon ar fi ideal. Un calitat ideal pentru Dana Maia Sandu, pentru că poate face polarizarea Europa versus Rusia și chiar poate să câștige alegerile din punctul ăsta de vedere. Deci, doamna Maia Sandu intră într-o competiție în care are șanse să câștige, depinde foarte mult ce se va întâmpla cu frontul. În al doilea rând, inițiativa despre care aminteați este foarte interesantă, pentru că a fost semnată de PAS, partidul doamnei Maiei Sandu. Asta înseamnă că PAS înțelege că singur e foarte greu să răzbească. Nu în 2024, ci în 2025, când vor fi alegeri parlamentare. E, poate, semnul unei schimbări în bine, din punctul meu de vedere, faptul că partidul PAS care are astăzi majoritate în în Parlament să fie un pic mai deschis și un pic mai smerit politic, dacă se poate. Da, șanse ca doamna Maia Sandu să câștige alegerile există, dar nu este o certitudine. Depinde ce candidat va alege opoziția în bătălia politică care va fi, de fapt, geopolitică”,a explicat analistul de politică externă Dan Dungaciu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: