VIDEO Dan Dungaciu: Nu trebuie să cadă referendumul în R.Moldova. Ar fi un eșec strategic de proporții

sursa: Inquam

Ca multe alte state, și Republica Moldova se pregătește de alegeri. Autoritățile electorale de la Chișinău au validat unsprezece candidați pentru prezidențialele din această toamnă. Motivele pentru care interesul este atât de mare față de alegerile prezidențiale sunt și unele obiective, dincolo de dorințele private ale unora, spune Dan Dungaciu, analist de politică externă.

„Șor, de exemplu, a aruncat foarte mulți oameni în cursă, pentru că mulți dintre cei asociați cu acest partid au fost eliminați, prin urmare trebuie să aibă cât mai mulți candidați. Dacă unii sau alții vor ieși din cursă, atunci trebuie să aibă cine să le ia locul. Prin urmare, stânga are mulți candidați inclusiv pentru asta, ca să aibă totdeauna pe cineva de rezervă. În al doilea rând, e un interes politic. În 2025 sunt alegerile parlamentare și atunci mulți au intrat în cursă pentru a căștiga notorietate pentru la anul. În mod normal ar fi fost frumos să gândim alegerile prezidențiale la pachet cu cele din 2025 și probabil că am fi putut gândi mai strategic  ce se întâmplă cu Partida Europeană”, a explicat Dan Dungaciu, prezent în studioul Puterea Știrilor.

Acesta a amintit care sunt mizele Partidei Europene, respectiv aducerea la putere a unui președinte proeuropean și validarea referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Nu sunt convins că a fost o idee strălucită. Mai degrabă: un nebun aruncă o piatră și noi trebuie să o scoatem. Referendumul trebuie să treacă, orice ar fi. Eu cred că referendumul este mai important decât alegerile prezidențiale. Dacă pică, nici nu vreau să-mi imaginez. Nu cred că pică. Dar dacă ar pica, referendumul, gândiți-vă că s-ar întâmpla în condițiile în care n-a existat niciodată un interes mai mare al americanilor, europenilor, românilor pentru R. Moldova. Nici măcar n-ar fi un mare hohot de râs la Moscova, pentru că interesul Moscovei pentru Republica Moldova nu e foarte mare. Ucraina e marea problemă. Dar la nivel simbolic, la nivel propagandistic, să pice Republica Moldova și referendumul ar fi o nenorocire”, a subliniat analistul.

Acesta a arătat în continuare că intervalul dintre primul și al doilea tur de scrutin va fi decisiv.

„Dacă Maia Sandu nu câștigă din turul întâi, în turul doi principalul subiect de discuție va fi referendumul. Dacă participarea la referendum va fi mică și oamenii vor vota pro-Europa, referendumul va fi validat. (…) Toată propaganda rusească va avea o cale deschisă, din păcate, între turul întâi și turul doi. Ideal pentru proiectul european în Republica Moldova e să câștige doamna Maia Sandu din primul tur și să treacă referendumul. Din păcate, din ce mă uit pe datele din Republica Moldova, este tot mai greu să cred că asta se va întâmpla. Doamna Maia Sandu poate câștiga sigur și din al doilea tur, dar va fi un pic mai complicat. Cert este că nu trebuie să cadă referendumul în Republica Moldova că ar fi un eșec strategic de proporții, pe care nici nu vreau să mi-l imaginez. Ar fi practic sfârșitul oricărui proiect pozitiv legat de Republica Moldova, a afirmat analistul de politică externă, amintind de momentul victoriei Partidului Comuniștilor în 2001. Acesta a obținut majoritate constituțională, fiind primul partid comunist care a câștigat alegerile, validate de către Occident, și singurul partid comunist care a ajuns la putere pe cale legală și nu prin Revoluție. La fel ar fi dacă Republica Moldova ratează acest referendum sau dacă ratează un președinte proeuropean. Sperăm cu toții să nu se întâmple asta”, a încheiat Dan Dungaciu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: