VIDEO Dan Dungaciu: Trump crește în sondaje, inclusiv în rândul categoriilor care nu l-au susținut până acum

 

În Statele Unite, campania pentru alegerile prezidențiale este în plină desfășurare. Cei doi candidați încearcă să câștige cât mai multă simpatie din partea unor segmente de populație indecise, absente de la vot în mod obișnuit sau chiar ostile. În ce privește șansele lui Trump de a reveni anul acesta la Casa Albă, Dan Dungaciu, analist de politică externă, spune că acestea există, indiscutabil.

„Dacă ne uităm pe sondaje, este limpede că nimeni nu poate spune acest moment cine va fi președintele Statele Unite, dar nici nu poate spune cert cine nu va fi președinte. Ambii candidați au șanse reale. Sondaje ne arată de ceva vreme, în mod constant, că domnul Trump este înaintea domnului Biden, inclusiv în statele cheie. Ați întrebat ce anume va decide. Multe lucruri, probabil multe și mărunte, inclusiv această prezență la libertarieni. Faptul că Trump s-a dus acolo și că a fost acceptat e deja un lucru important. Candidatul libertarian, în 2016, a câștigat 3% din voturi, deci fiecare încearcă să obțină bucăți de voturi de la electorate diferite. Aici va fi bătălia majoră, pentru că, în esență, cei care sunt cu Trump vor fi cu Trump. Cei care sunt cu Biden vor rămâne cu Biden. Mai degrabă cei care sunt anti-Trump vor rămâne cu Biden, pentru că opțiunea pro-Biden nu e atât de puternică precum opțiunea anti-Trump. Ăsta este votul democrat în acest moment. Domnul Biden, din păcate pentru domnia sa, este mai puțin simpatizat în anumite locuri chiar decât partidul său. Există state în care guvernatorul sau senatorii democrați câștigă, dar domnul Biden are scor mai mic, deci are o problemă inclusiv să se ridice la nivelul partidului domniei sale. Dar democrații speră că atunci când se apropie alegerile și polarizarea va fi maximă, cei care nu sunt cu Trump vor fi cu domnul Biden pentru că nu vor avea altă opțiune. De aici bătălia pentru cel de-al treilea candidat în Statele Unite, care de data asta e foarte interesantă. L-ați pomenit pe domnul Kennedy, cel care candidează. Nu e foarte limpede de unde își extrage voturile”, a afirmat Dan Dungaciu.

Analistul a spus în continuare că cel de-al treilea candidat va lua mai ales din voturile democraților, chiar dacă nici republicanii nu exclud o scădere a voturilor pe care se bazează. Cu toate acestea, cei mai îngrijorați în acest moment sunt democrații, pentru că orice vot contează, iar Donald Trump crește în sondaje, înclusiv în rândurile populației de culoare, ale hispanicilor sau ale casnicelor din suburbii, categorii care nu l-au susținut până acum.

„Prima declarați a domnului Trump, în 2016 când a ajuns la putere, a fost: Mulțumesc populației afro-americane care nu s-a prezentat la vot. Neprezentarea la vot a populație afro-americane i-a dat câștig de cauză candidatului republican. Afro-americanii nu votau republicani, dar n-au putut să o voteze nici pe Hillary Clinton, deci nu s-au dus la vot. Asta i-a permis lui Trump să câștige în acel moment. Dacă el reușește să adauge 7%- 8% din votul afro-americanilor de partea lui, atunci jocurile pot să fie făcute”, a explicat analistul de politică externă.

Prin urmare, a mai adăugat acesta, totul se va juca aici pe categorii de populație, de unde Donald Trump vrea să culeagă de unde nu a cules la alegerile anterioare.

 „Inclusiv New Jersey, inclusiv Statul New York, în care acum 4 ani avea 10% dintre voturi, acum are spre 40%. Deci din aceste tipuri de electorate pe care nu le-a accesat niciodată, Donald Trump începe să crească, să crească, să crească, să crească. Puneți în discuție, nu știm care va fi efectul, dar va fi, cu siguranță, procesul în care se află Donald Trump în acest moment și care va intra în faza deliberărilor săptămâna viitoare. Deci va avea un rezultat. Dacă Donald Trump nu pierde acest proces, nu văd ce ar mai putea face democrații în mod concret pentru a-l opri să devină președintele Statelor Unite”, a subliniat invitatul.

Acesta a amintit în continuare faptul că mulți juriști din Statele Unite critică acest proces și spun că  nu trebuia să existe, de altfel fiind respins într-o primă instanță de o Curte federală întrucât era slab.

„Mie îmi pare rău că procesul există, nu neapărat pentru Donald Trump sau pentru domnul Biden. Mie îmi pare rău că un președinte american ajunge să fie pus într-o asemenea situație. Nixon, Richard Nixon, un om care a fost acuzat în afacerea Watergate, pentru că republicanii, cu știința președintelui, i-au ascultat pe democrați în convenția democrată, adică serviciile secrete au fost puse să lucreze politic, n-a avut proces, și-a dat demisia, a plecat din funcția de președinte, n-a fost pus o acuzare. Acesta a fost achitat de următorul președinte, tocmai ca un președinte al Statului Unite să nu fie pus într-o situație de această natură, era un caz destul de greu. Or, un președinte, fost și potențial viitor președinte, este pus într-un proces și expus din toate punctele de vedere pentru o situație care este cel puțin discutabilă, incontestabil minoră în raport cu Watergate. Deci, dacă era să-i facem unui președinte american un proces, trebuia să fie ceva care  să fie mai grav decât Water Gate. Nu un proces din acesta sau, mă rog, unul dintre ele, care, iertați-mă, e e neserios și cred căși la nivel de percepție publică este la fel”, a arătat Dan Dungaciu.

De altfel, a adăugat analistul, s-ar putea ca acest proces să se întoarcă împotriva celor care l-au dorit și l-au organizat. Mai mult, s-ar putea ca Donald Trump să câștige procesul, sau, cel puțin, există premise pentru acest lucru.

„Editorialul de astăzi, din Wall Street Journal, care nu este un ziar simpatic sau cu simpatii declarate față de Donald Trump… Noi, în România, numim editorial opinia unui gazetar. La ei, editorialul este poziția oficială a ziarului. E o scriere colectivă, asumată de conducerea ziarului și spune foarte clar că procesul împotriva lui Donald Trump nu e un proces, nu poate fi câștigat sau nu are argumente să fie câștigat. Deci, iată, o susținere indirectă pentru Trump din partea unui ziar care nu era neapărat pro Donald Trump. Prin urmare, dacă Trump câștigă acest proces, eu nu mai văd ce ar putea să se întâmple în mod obiectiv, astfel încât trendul domnului Biden să urce”, a încheiat Dan Dungaciu, present în studioul Puterea Știrilor.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: