Tensiunile apărute în ultima vreme între Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană pot afecta România, însă deocamdată nu știm în ce fel, întrucât lucrurile nu sunt lămurite nici la Bruxelles spune Dan Dungaciu, analist de politică externă.
„Din punctul acesta de vedere, văd mai degrabă o Americă decisă, care știe ce vrea și un Bruxelles care nu știe ce vrea, e mai degrabă reactiv, mai degrabă încearcă să se mențină pe niște poziții complet nerealiste, sperând că cineva, cumva, va interveni, alegerile SUA vor fi anulate și ne vom întoarce la situația din timpul administrației Biden. Adică vrem ca Trump să devină Biden într-un fel sau altul, ceea ce este complet nerealist. Avem așteptări față de domnul Trump ca și cum domnul Trump ar fi domnul Biden, iar administrația Trump ar fi administrația Biden. Și, pentru că aceste așteptări nu se realizează, începem să avem reacții mai degrabă naive decât demne de un proiect de politică externă”, a afirmat Dan Dungaciu, invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
În al doilea rând, observă acesta, americanii știu foarte bine cum arată lumea în viziunea lor. Drept dovadă – discursul lui Marco Rubio, care a vorbit despre intrarea lumii într-o nouă etapă, cea a zodiei confruntării dintre marile puteri, fără să facă vreo referire la Uniunea Europeană.
„Altminteri spus, din perspectiva americană, avem de-a face cu o confruntare între marile puteri, iar Uniunea Europeană nu are ce căuta la mesele la care crede că ar trebui să fie. Dar nu e foarte clar de ce ar trebui să fie. Asta este, de fapt, poziția americană. De aceea, atunci când America vorbește cu Uniunea Europeană, aceasta se consideră uneori jignită, alteori ignorată, dar în realitate e vorba de un dialog între două cantități inegale”, a adăugat analistul.
În al treilea rând, când se uită la liderii Uniunii Europene, americanii au senzația că îi văd pe reprezentanții administrației Biden și felul cum s-au comportat aceștia față de oponenți, respectiv de Donald Trump. Bătălii juridice, presiuni, închiderea conturilor, interdicția de a apărea la televiziunile importante – toate aceste acțiuni i-au determinat pe oameni să se considere implicați într-un adevărat război cu administrația Biden.
„Când văd că multe dintre comportamentele liderilor din Uniunea Europeană seamănă cu ceea ce au trăit ei pe vremea administrației Biden, sigur că au o reacție. Deci suntem în această situație în care America știe ce vrea, în timp ce lumea europeană nu știe cum să reacționeze. Și, sigur, asistăm la situații aproape comice de tipul summit-urilor de la Paris, care evident că nu rezolvă nimic, dimpotrivă, și sunt prilejuri neratate ale liderilor europeni de a se face de râs”, a explicat Dan Dungaciu.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News