Dan Jurcan, director de cercetare IRES, a prezentat la Puterea Știrilor principalele caracteristici ale absenteiștilor la vot.
Din experiențele ultimilor ani, ce tip de alegători sunt cel mai greu de convins și de mobilizat la vot?
Dan Jurcan: E foarte interesant aici pentru că, de fapt, ar trebui să ne gândim mult mai mult care este profilul celui care nu merge la vot. Și este foarte greu să-l prinzi într-un fel în sondajele de opinie și să-l identifici, pentru că astfel de oameni de obicei, dacă discutăm despre exit poll-uri, ei nu votează. Și atunci e foarte greu să-ți dai seama dacă sunt tineri sau sunt oameni mai în vârstă, dacă au studii superioare sau nu, dacă sunt din mediul urban sau rural, dacă e vorba de educație. Și în general e greu să îți dai seama care ar fi partidele care ar avea o rată mai mare sau mai mică de participare la vot, la prezidențiale, într-o astfel de situații.
Ceea ce am remarcat în studiile pe care le-am avut noi este că în mod paradoxal, în general, oamenii cu studii superioare și care au venituri mai ridicate, în general nu sunt atât de mult interesați de politică. Pentru ei timpul liber contează mult mai mult și în mediul urban e posibil ca în rândul acestora să există o rată mai mare de neparticipare la vot decât în rândul celor din mediul rural și cu educație scăzută, care sunt și mai ușor de mobilizat de către primari.
E mult mai greu să faci lucrurile astea în mediul urban, dar n-aș vrea să o absolutizați. Adică nu înseamnă că cei cu studii superioare și din mediul urban nu se duc la vot. Ba se duc, dar există mici diferențe care ar putea mai degrabă să ține de stilul de viață, de valori diferite față de ceilalți și care nu pun neapărat politica pe primul plan, așa cum se întâmplă în rândul electoratului din mediul rural și cu educație scăzută și cu venituri mici, care este mult mai dependent de primari, de ajutoarele pe care statul le oferă și, în general, de politicile sociale.
Pe când un electorat care este mai independent financiar și care câștigă foarte bine, care nu depinde atât de mult de ceea ce face guvernul, el este mai puțin dispus să poziționeze politica ca fiind printre prioritățile sale, și atunci aici ne putem aștepta să existe și o rată ușor mai mică de participare la vot.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News