România este parte a cele mai puternice alianțe care a existat vreodată în istorie, iar NATO este un atu de care trebuie să fim conștienți și să-l exploatăm la întreaga sa dimensiune, spune Daniel Funeriu, invitat în studioul Puterea Știrilor.
„Viziunea mea este următoarea: în primul rând, România, împreună cu Polonia, trebuie să aibă cea mai puternică armată de la Rin la Prut. Sunt țări care nu au elemente de disuasiune nucleară, deci putem avea cea mai puternică armată împreună cu Polonia, cu Turcia, putem avea o proiecție foarte puternică la Marea Neagră, care este un un loc strategic esențial. (…) Ca să proiectezi forță, îți trebuie demografie, armată puternică, economie performantă, sistem de educație care le hrănește pe cele trei. Și, atunci, vom fi membri tot mai puternici în NATO, împreună cu Polonia, cea mai puternică armată de la Rin la Prut. Asta înseamnă cheltuieli pentru armată. Mă angajez la 3,5% din PIB în primul an pentru armată și vă spun de ce: când tu dai 2% din PIB pentru armată, o mare parte merge în străinătate, fiindcă tu nu ești capabil să produci în România și cumperi din străinătate – sunt bani pierduți. Și atunci, decât să am 2% și să cheltuiesc sume mari în străinătate, mai bine am 3,5 și cheltuiesc sume mari în țară”, a afirmat candidatul independent la alegerile prezidențiale.
Acesta a subliniat, de asemenea, faptul că în România avem foarte multă expertiză pe care o vindem ieftin afară, referindu-se la domeniul aeronautic.
„Vreau ca România să fie cunoscută ca țara creierelor scumpe. Industrie de apărare puternică, buget pe măsură, măsuri de reformă în armată și vă dau un exemplu. România este singura țară din NATO în care, la nivelul salarizării, funcția bate gradul. Aș vrea să ne aliniem pe sistemul de salarizare în armată al Angliei, de exemplu”, a explicat cercetătorul.
Acesta a amintit diversele sporuri care se adaugă la salariul militarilor, dar care nu oferă nicio predictibilitate, întrucât sunt date în funcție de favoritisme sau bunul plac al guvernului.
„Și, atunci, trebuie să facem o reformă salarială astfel încât pe de o parte să mergem pe același sistem cu partenerii noștri NATO, pe de altă parte, tot ce azi e spor să intre în salariul de bază pentru a face un sistem echitabil de salarizare”, a mai spus Daniel Funeriu.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News