VIDEO De ce este Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București, nemulțumit de activitatea Consulului de la Brașov

Sursă foto: Captură PSNews
Sursă foto: Captură PSNews

Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova la București, și-a exprimat nemulțumirea față de activitatea consulului onorific al R. Moldova la Brașov, într-o declarație făcută în cadrul emisiunii Puterea Știrilor. Ambasadorul spune că există o nemulțumire generală în comunitatea moldovenilor din Brașov, inclusiv în rândul studenților, oamenilor de afaceri și autorităților locale, din cauza lipsei de implicare a consulului onorific.

„Am propus retragerea mandatului, dar se pare că propunerea mea încă nu este aprobată de cei de la Chișinău. Se pare că sunt oameni care nu susțin această propunere, dar bine, vom mai aștepta să vedem și raportul de activitate pentru acest an al domnului consul și cred că în cele din urmă se va lua decizia corectă. Deocamdată nu văd nicio schimbare în atitudine. Comunitatea noastră la Brașov, studenții, oamenii de afaceri, inclusiv și autoritățile sunt nemulțumite de activitatea lui. El, din păcate, lipsește din Brașov, mă refer la activitatea lui propriu-zisă. Deci, de aceea aștept raportul și după aceea cred eu că se va lua decizia pe care am propus-o la începutul acestui an”, a declarat Chirilă.

Un exemplu menționat de ambasador a fost absența consulului la evenimentul „Moldova Prezintă”, organizat recent în centrul Brașovului, unde mai multe companii din Republica Moldova și-au expus produsele.

„Am impresia că cineva la Chișinău cunoaște mai bine decât mine realitățile de la de la Brașov. Dar bine, asta este situația. Ambasadorul nu întotdeauna este atât de puternic, dar cred că nemulțumirea comunității de la Brașov va ajunge în cele din urmă și la urechile autorităților de la Ghișinău.

Din păcate, dânsul nu ne sună, nu participă la activitățile noastre. De exemplu, recent a avut loc expoziția „Moldova Prezintă” în centrul Brașovului, mai multe companii din Republica Moldova au venit cu produsele lor deja al 4-lea an la rând și dânsul nu a fost prezent. Nu este prezent nici la activitățile pe care ambasada le organizează aici la București. Nu este prezent la activitățile pe care le organizează studenții sau comunitatea noastră acolo. Nu este necesar să ai resurse financiare, cum sugerează unii. Deci nu asta este impedimentul în activitatea unui consul onorific. Impedimentul este lipsa de inițiativă și acest lucru se vede, lipsa oricărui interes față de nevoile studenților, cetățenilor noștri de acolo, oamenilor noștri de afaceri din Brașov”, explică ambasadorul.

Deși a fost solicitat de mai multe ori un raport de activitate pentru anul trecut și un plan de acțiuni pentru anul în curs, aceste documente nu au fost prezentate, ceea ce a întâmpinat concluziile ambasadorului privind lipsa de inițiativă și interesul din partea consulului.

„În momentul în care se va lua decizia să se retragă mandatul, atunci vom apela în mod public la comunitatea noastră. Ne dorim un om cu inițiativă, un om căruia-i pasă, se interesează de nevoile comunității noastre din Brașov și vrea într-adevăr să contribuie și la dezvoltarea relațiilor între Brașov, între comunitatea noastră și autoritățile la Brașov, dar și între Brașov și alte orașe ale Republicii Moldova.

Este este un caz singur.  Din partea noastră deschiderea a fost mereu. Nu ne-a prezentat pentru anul trecut niciun raport de activitate, deși noi am insistat de mai multe ori să ni se prezinte acest raport, nu ni s-a prezentat niciun plan de acțiuni pentru anul curent. Și atunci da, nu, nu vedem, implicare. Deci un consul onorific trebuie să demonstrez în primul rând implicare, nu mă interesează partea financiară. Mă interesează dorința lui de a face ceva printr-o comunitate.

Părerea mea este cunoscută. Am făcut-o recent cunoscută și la o întâlnire cu conducerea Ministerul Afacerilor Externe. Dacă dânsul ar fi demonstrat interes și și-ar fi schimbat atitudinea, credeți-mă că îmi schimbam și eu atitudinea. Deci eu nu sunt omul care să am o idee fixă. Dacă omul demonstrează că a înțeles ceva și într-adevăr voia să facă ceva și demonstrează prin fapte concrete, atunci eu îmi schimb părerea, dar deocamdată nu am fapte”, a explicat Victor Chirilă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: