Comentând absența României de la întâlnirea oficialilor europeni de la Paris, care a avut loc la începutul acestei săptămâni și care a fost urmată de organizarea unei a doua, analistul de politică externă a comparat-o cu Revelionul obișnuit și cel al chelnerilor și ospătarilor.
„Marea problemă pentru România este că poziția oficială a Bucureștiului, după prima reuniune, a fost că nu se discută despre spațiul estic, ulterior – că la acea reuniune ne reprezintă Polonia. Întrebarea este: când te duci a doua oară este pentru că nu te-a reprezentat bine Polonia? De ce te duci a doua oară? Probabil că tu reprezinți Polonia acum sau pur și simplu vrei să clarifici ceea ce Polonia nu a fost în stare să clarifice. După părerea mea, România nu va pierde, ca și alte state europene, acest prilej de a se face de râs. În mod real, în mod onest, în mod eficient, România nu trebuia să accepte această invitație din două motive. Mai întâi, pentru că n-a fost invitată când statele considerate importante au fost chemate, iar noi avem totuși cea mai lungă frontieră cu Ucraina și nu ne-a băgat nimeni în seamă. Deci nu trebuie să o accepti din motive de minimă mândrie și minim orgoliu și, în al doilea rând, din motive pragmatice. Nu s-a întâmplat nimic după prima reuniune”, a afirmat Dan Dungaciu.
La Paris, urma să vină Keith Kellogg, reprezentantul administrației Trump în Ucraina, pentru discuții cu von der Leyen și cu președintele Consiliului European. Întâlnirea nu a avut loc luni însă, întrucât a fost organizat summit-ul cu liderii blocului, după care, în discuțiile de a doua zi, aceștia i-au transmis lui Kellogg determinarea Europei de a trimite trupe în Ucraina, cu cererea de a primi garanții de securitate din partea SUA.
„Domnul Kellogg s-a uitat la el și le-a spus: uite, eu lucrez cu domnul Trump de multă vreme. Ceea ce am învățat de la acesta este că toate opțiunile sunt deschise. La revedere! Deci, ca să ne întoarcem. După întâlnirea de la Paris nu s-a întâmplat absolut nimic. Au pus pe masă tot felul de discuții, de o mediocritate asurzitoare. Să trimitem niște trupe… Liderii au ieșit repede și au spus: nu trimitem trupe. Nici polonezii nu trimit trupe, pentru că au alegeri peste șase luni. Germanii – la fel, e prea devreme să trimită trupe. Parisul spune că nu trimite trupe. Britanicii au spus că s-ar putea să trimită trupe, dar după discuțiile cu americanii. Au avut o idee din asta absolut fabuloasă, respectiv dacă se face armistițiu și dacă rușii nu respectă armistițiul, atunci Ucraina intră automat în NATO. De parcă intrarea Ucrainei în NATO depindea de cei 8 sau 9 lideri din Europa. Deci nu s-a întâmplat nimic la Paris. La a doua întâlnire va fi și mai comic, pentru că, evident, nu se va întâmpla nimic. Europa, din păcate, nu și-a înțeles postura strategică în lumea de astăzi”, a subliniat analistul, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Discuțiile între cele două puteri au început când Ambasada SUA la București a anunțat pe site-ul oficial că războiul trebuie să se încheie prin negociere. Acest lucru înseamnă că negocierea era în curs. Faptul că acești lideri s-au întâlnit la Riad înseamnă că înainte s-a discutat profund zile, săptămâni întregi.
„Deci această negociere a început demult, nu o să o deranjeze europenii cu asemenea lucruri. Domnul Marco Rubio a făcut o aluzie la prezența europeană, dar europenii vor fi consultați când vom ajunge la capitolul sancțiuni împotriva Rusiei, în niciun caz până la momentul în care se fixează cadrul negocierilor cu Federația Rusă. Acolo, din păcate pentru Europa, nefiind o mare putere, aceasta nu are ce să caute”, a explicat Dan Dungaciu.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News