Profesorul universitar Radu Carp a explicat, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, diferența dintre rolul unui ambasador și cel al unui Înalt Reprezentant, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a respins ideea unui grup de sprijin pentru Ministerul de Externe.
Carp a subliniat că ambasadorul unei țări nu poate fi înlocuit de un Înalt Reprezentant și că astfel de funcții sunt create pentru a gestiona probleme specifice, nu pentru a dubla atribuțiile unui diplomat:
„Un astfel de reprezentant are în vedere o problemă. Încearcă să găsească o soluție”.
El a oferit exemple concrete din diplomația internațională, menționând că Uniunea Europeană are reprezentanți pentru regiuni precum Balcanii de Vest, Africa sau Transnistria, dar nu pentru relațiile bilaterale cu un stat anume.
În ceea ce privește relația cu Statele Unite, Carp a explicat că un Înalt Reprezentant pentru subiecte precum Visa Waiver nu ar avea sens, însă ar putea exista un astfel de post pentru garantarea liberei circulații a românilor în străinătate: „Un înalt reprezentant ar putea să discute cu Londra, cu Washington, să vedem ce facem, dar nu poate dubla efortul unui ambasador”.
Astfel, profesorul Carp atrage atenția asupra nevoii unei abordări strategice și bine definite în politica externă a României, pentru a evita confuzii și suprapuneri de roluri diplomatice.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News