VIDEO De la Ministerul Mediului se cere implicare mai mare a UE în gestionarea urșilor: Este o responsabilitate comună

sursa: Facebook

Invitat în platoul emisiunii Puterea Știrilor, Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului a dezvăluit că toate ambasadele țărilor din UE au refuzat politicos relocarea urșilor din România, din cauza reticenței fermierilor europeni față de prezența animalelor sălbatice.

„Am transmis scrisori către toate ambasadele țărilor din Uniunea Europeană și am fost foarte frumos și politicos refuzați, pentru că nimeni nu vrea să-și creeze o problemă acasă, pentru că fermierii europeni sunt foarte reticenți la prezența animalelor sălbatice. Gradul de acceptare al populației, al fermierilor România vizavi de urs sau de lup este mult mai mare decât alte state europene. Ciobanii noștri, păstorii noștri, fermierii noștri au fost obișnuiți cu prezența ursului”, a spus Banciu.

El a clarificat că, în urma unui incident în Alpii italieni, unde un turist a fost omorât de un urs, autoritățile italiene au solicitat relocarea în România a cinci urși, propunere pe care Banciu a refuzat-o categoric.

„A fost un subiect pe care aș vrea să-l clarific, după ce s-a întâmplat un incident în Alpii italieni, un turist care a fost omorât de un urs, autoritățile italiene au venit inclusiv la Ministerul Mediului cu un diplomat să ne spună că uite, avem cinci urși și că dacă am putea lua în considerare să îi relocăm în România. Răspunsul meu a fost nu! Nici măcar nu intră în calcul această variantă”, a declarat Sorin Banciu.

Sorin Banciu amintește faptul că specia este protejată la nivel european iar asta înseamnă că și Europa trebuie să facă mai multe eforturi pentru a gestiona această problemă.

„Cert este că responsabilitatea protejării ursului este a Uniunii Europene. Însă țări care nu au urs au o sarcină mult mai mică comparativ cu a noastră. Iar noi, la nivel european, în consiliul de mediu, n-am spus altceva decât oameni buni haideți să ne uităm la populația asta de urs, care chiar dacă e localizată 70% în România, 20% în Slovacia și puțin în alte țări, este o responsabilitate comună. Nu putem pretinde exclusiv guvernului României să aibă această sarcină, pentru că aici discutăm de fonduri alocate pentru pagube.

Dacă specia asta este protejată la nivel european, înseamnă că și Europa trebuie să facă mai mult, inclusiv pentru țările care mai dețin astfel de populații, să ne ajute să o gestionăm mai bine”, a clarificat Sorin Banciu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: