Skip to content
Europa

VIDEO De la Munchen, România solicită creșterea bugetului UE

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a susținut duminică, la Conferința de Securitate de la München, că finanțarea acordată de statele membre la bugetul Uniunii Europene trebuie să crească, în contextul în care liderii europeni se reunesc joia viitoare la Bruxelles pentru un summit extraordinar, având pe masă o propunere bazată pe 1,074% din Venitul Național Brut, scrie caleaeuropeana.ro.

”Noi obiective înseamnă noi cheltuieli. Noile cheltuieli trebuie finanțate cu un procent în creștere dacă nu vrem să afectăm politica de coeziune, convergența, agricultura. Pentru noi este necesară o creștere, dar trebuie să fie acceptată unanim”, a spus Orban, în cadrul dezbaterii ”Eurovision Contest: A Europe That Protects”.

Premierul român a fost completat de omologul său croat, Andrej Plenkovic, care a spus că orice buget care este situat sub 1,1% din VNB este un buget insuficient.

 

 

În ce privește corelarea fondurilor europene de situația statului de drept, premierul Orban a arătat că această chestiune trebuie ”reglementată foarte clar”

”Dacă nu reglementăm foarte clar situația, pot apărea decizii subiective care să creeze situații injuste pentru statele membre. Este o chestiune delicată”, a spus Orban.

Prim-ministrul Ludovic Orban se adresează duminică Conferinței de Securitate de la München, în calitate de invitat de onoare, în cadrul unui panel care deschide lucrările ultimei zile a Conferinței și din care mai fac parte președinta Slovaciei, premierul Croației și doi vicepreședinți ai Comisiei Europene.

În debutul zilei, Ludovic Orban vorbește în cadrul panelului ”Eurovision Contest: A Europe That Protects” alături de președintele Slovaciei Zuzana Čaputová, de premierul Croației Andrej Plenković, de vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, de vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, de președintele Partidului Verzilor din Germania, Annalena Baerbock, și de prim-ministrul landului german North Rhine-Westphalia, Armin Laschet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *