VIDEO Demisia lui Iohannis, ecou la Strasbourg. Victor Negrescu: „Suntem în criză politică profundă”

Victor Negrescu

Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, eurodeputatul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a declarat că decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a demisiona nu este surprinzătoare, dat fiind faptul că „devenea evident că Parlamentul României ar fi votat declanșarea procedurilor privind suspendarea șefului statului și automat acel referendum privind demiterea sa”.

Însă, chiar dacă Iohannis a făcut un pas în spate, acest lucru nu va rezolva criza politică profundă în care se află țara noastră, atrage atenția social-democratul, care adaugă și că „trebuie ca Executivul României, dar și Parlamentul și președintele interimar, să ofere asigurările necesare în așa fel încât să nu trecem de la o criză de încredere în Klaus Iohannis la o criză economică, pentru că acest lucru ar fi foarte, foarte grav pentru România”.

„Ne aflăm într-o criză politică profundă”

„Nu mă surprinde gestul președintelui, în contextul în care devenea evident faptul că Parlamentul României ar fi votat declanșarea procedurilor privind suspendarea președintelui României și automat acel referendum privind demiterea sa. În același timp, suntem și acum în criză, chiar dacă avem sau nu avem referendumul, tot suntem în criză. O să avem un președinte interimar, Constituția este clară în această privință. Vorbim de președintele Senatului cel mai probabil, domnul Bolojan, care va prelua interimar această funcție. Am mai avut o situație similară în 2012, când Crin Antonescu a preluat funcția de președinte interimar de la Traian Băsescu, la vremea respectivă Traian Băsescu fiind suspendat de Parlamentul României. În același timp, da, apar foarte multe întrebări, cel puțin pe scena internațională. Deja am început să le primesc. Ce s-a întâmplat? De ce această demisie? Este o înfrângere? Nu este o înfrângere?

Sunt lucruri care trebuie să fie explicate și la care trebuie să oferim niște răspunsuri foarte, foarte clare. În primul rând, trebuie spus explicit faptul că în tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni, Constituția României a fost respectată. Și este important de menționat acest lucru, pentru că oamenii trebuie să înțeleagă că această demisie este legată mai degrabă de un gest politic, o reacție la ce se întâmpla în Parlament, nicidecum la ceea ce a decis Curtea Constituțională în urmă cu câteva luni. Ne aflăm în această situație de criză politică profundă, ca urmare a faptului că avem partide și candidați extremiști care par să aibă susținerea oamenilor și care pun în pericol parcursul democratic euroatlantic al României. Și în contextul acesta, evident, statul român a trebuit și trebuie să oferă răspunsuri și le putem comenta. Poate unele dintre răspunsuri nu sunt cele mai bune și aici sunt de acord. Putem spune că poate reacția statului român nu a fost cea mai bună în contextul actual. Trebuie să explicăm partenerilor noștri și mai ales mediului de afaceri, mediului economic, ce vom face în lunile care urmează, să asigurăm stabilitatea necesară României. Pentru că imediat va exista o reacție a pieței financiare. Sper ca moneda noastră naturală să nu fie afectată, sper ca investitorii să nu-și piardă încrederea în România. Trebuie ca Executivul României, dar și Parlamentul și președintele interimar, să ofere asigurările necesare în așa fel încât să nu trecem de la o criză politică, o criză de încredere în Klaus Iohannis, la o criză economică, pentru că acest lucru ar fi foarte, foarte grav pentru România”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu, în direct la Puterea Știrilor.

„Sper, sincer, că nu și-a dat demisia pentru a-și menține privilegiile”

„Este evident că domnul Klaus Iohannis se afla într-o situație nemaiîntâlnită în istoria României, cu o cotă de încredere foarte scăzută. Nu a știut să explice situația prin care a trecut România, nu a știut să-și explice mandatele sale în fruntea României. Situația în care se afla, din punct de vedere al popularității, afecta încrederea românilor în instituțiile statului, în capacitatea lor în a oferi un răspuns la situația actuală și afecta inclusiv actul guvernamental, încrederea în partidele democratice din România. Această demisie este o consecință a tot ceea ce nu a făcut Klaus Iohannis în mandatele sale pentru că, din nefericire, nu a știut nici măcar să explice lucrurile bune obținute în ultima perioadă, de exemplu aderarea completă a României la Spațiul Schengen. Probabil că o să trebuiască mai multe explicații pe viitor. Am avut această conferință de presă, însă eu aș dori ca, în continuare, liderii politici din România, inclusiv Klaus Iohannis, să explice gestul său și mai ales să arate românilor că statul funcționează și că avem în continuare nevoie de o democrație funcțională la noi în țară. Democrația nu este egală cu Klaus Iohannis, nu este egală cu un partid sau altul, este egală cu un sistem care ne permite nouă să ne exprimăm liberi și trebuie să o apărăm în continuare în fața unor mișcări antidemocratice care câștigă teren, din nefericire, în România.

Sper, sincer, că nu și-a dat demisia pentru a-și menține privilegiile. Eu sper că și-a dat demisia pentru că nu își dorea ca România să treacă prin situația aceasta, a unui referendum privind demiterea președintelui și totodată și-a dat demisia, sper eu, recunoscându-și incapacitatea să explice ce se întâmplă în România și să apere inclusiv în parcursul euroatlantic și democrația românească. Cred că aceasta ar trebui să fie motivația demisiei sale”, a mai declarat Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European.

Iohannis și-a dat demisia. Ce urmează

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că își va da demisia din funcție, la scurt timp după ce Parlamentul a inițiat suspendarea acestuia. Ilie Bolojan, președintele Senatului și al PNL, ar urma să devină președinte interimar.

Potrivit Constituției, vacantarea funcţiei de preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.

În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacantarea funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte, mai prevede legea fundamentală.

Interimatul este asigurat de a doua persoană în stat, preşedintele Senatului. În prezent, președintele Senatului este președintele interimar al PNL Ilie Bolojan. Mai întâi, el trebuie să demisioneze din partid.

Conform articolului 98 din Constituție, președintele interimar nu poate îndeplini atribuțiile prevăzute de articolele 88-90, adică: nu poate dizolva Parlamentul, nu poate iniția un Referendum și nu poate adresa Parlamentului mesaje politice. Dacă persoana care asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al României săvârşeşte fapte grave, prin care se încalcă prevederile Constituţiei, se aplică articolul 95, privind suspendarea din funcţie, şi articolul 98, privind interimatul funcției.

Este pentru prima dată în istoria României când un președinte își dă demisia.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: