VIDEO Diaspora a trimis-o pe Șoșoacă în Parlamentul European. Oare cum va vota la prezidențiale?

Diana Șoșoacă
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Sociologul Antonio Amuza, invitatul Marinelei Angheluș in emisiunea „Puterea Știrilor” a vorbit despre cum și din ce motive,  diaspora a ajutat-o pe Diana Șoșoacă să ajungă europarlamentar. 

 „Realitatea politicii românești a reușit să mai distrugă încă un mit, acela al diasporei pe care o portretizam, așa idilic, ca pe „salvatorii societății”.  Nu vreau să conotez în niciun fel. Sunt oameni care rezonează și, evident, au legitimat-o pe Diana Șoșoacă. Au trimis-o în Parlamentul European. Dar dacă vreau să comentez cu adevărat ceva, este modul în care priveam, aproape aspirațional, către o diasporă extrem de atentă la societatea românească și cu un vibe occidental.

Știm foarte bine care este politica Dianei Șoșoacă, așa cum a construit-o la nivelul societății noastre și nu pare congruentă cu modul în care ne portretizasem imaginea românilor de peste hotare.

Pe de altă parte, sunt convins, ca sociolog, ca asta este realitatea, pentru că știm foarte bine care sunt nevoile care îi împing pe foarte mulți români să părăsească țara. Situația nu este întotdeauna roz pentru ei, iar singurul contact pe care îl mai au cu societatea este prin platformele de social media.

Și atunci, evident, când vezi mesaje suveraniste și tu îți dorești cu adevărat să te întorci acasă, te gândești că cea mai bună șansă să reduci distanța dintre tine și familie ar fi să pui ștampila pe astfel de mesaje, care de multe ori sunt deconectate de la niște fapte concrete.

Dar oamenii, nu neapărat creduli, realmente își doresc o soluție reală din partea politicienilor. În schimb, unii dintre politicieni, se joacă cu aceste emoții. Aș zice, poate chiar prea mult”.

Cum va vota diaspora la prezidențiale?

„Sigur, e o întrebare, acum. Noi am tot văzut sondaje și am discutat o parte dintre ele și cu dumneavoastră, la o emisiune trecută în care ne uitam cine ar fi persoanele care au cea mai mare notorietate și cea mai mare susținere în ochii electoratului din România. Ne uitam suspicios la sondajele care o portretizau pe Diana Șoșoacă, poate chiar cu șanse mai mari decât Nicolae Ciucă, spre exemplu.

„O bună parte din societate, în momentul acesta, se simte reprezentată de Diana Șoșoacă”

„Iată că lucrurile se îndreaptă către o realitate pe care nu mai putem contesta, neapărat. Mi-e greu să cred că are cu adevărat șanse de a trece de turul întâi, dar cu siguranță va face o figură interesantă în primul tur la alegerile prezidențiale din România. Până la urmă, o bună parte din societate în momentul acesta se simte reprezentată de Diana Șoșoacă. E foarte complicat, așa, la rece, sociologic.

Câteodată, societatea merită să-și trăiască genul acesta de încercări, pentru că ajută inclusiv partidele de guvernare care de foarte multe ori au luat electoratul de-a gata.

Am senzația că nu au muncit aproape deloc pentru electoratul lor și au pus problema doar cu o simplă asociere. Un 50% matematic e suficient pentru a-ți pune un guvern, un premier și câțiva miniștri în fruntea țării.

Pe de altă parte, ai nevoie și de o legitimitate, pe care sigur au speculat-o din plin atât Diana Șoșoacă, cât și celelalte partide de opoziție. George Simion poate mai puțin”, a spus Antonio Amuza.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: