VIDEO Digitalizare la 1000 de primării în țară. Ministrul Bogdan Ivan spune cine va avea prioritate

Prezent în studioul Puterea Știrilor, Bogdan Ivan a explicat ce conține recent aprobatul Ghid al digitalizării, dublat de finanțarea modernizării a 1000 de primării din țară.

„Pentru prima dată vorbim de un plan coerent în care nu lăsăm pe nimeni în urmă și când spun asta mă refer în special la primăriile de orașe și de comune din România, care nu au fost beneficiare ale finanțărilor privind instrumente digitale din fonduri europene în ultimii ani de zile. Și atunci, împreună cu premierul României, cu domnul Marcel Ciolacu, am profilat un program național de digitalizare a administrației publice locale. În această etapă, începem cu 1000 de primării și consilii județene, de la finalul anului urmând să trecem mai departe, să mai acoperim încă minimum 1000 de primării până la jumătatea anului viitor, care să folosească exact aceleași principii de integrare cu platformele naționale mari. De exemplu, să ai aceleași servicii publice și dacă ești în Sectorul 4, unde domnul Băluță a făcut un sistem extraordinar de funcțional și de bun și dacă ești într-o primărie de comună cu 1000 de locuitori din Munții Apuseni sau din Bistrița, unde poate n-ai avut acces la aceste informații. Finanțăm module foarte clare, care nu au putut să fie finanțate din banii europeni, ca să fie foarte clar acest lucru, și finanțăm doar acele activități care au impact asupra oamenilor. Mă refer la module de plăți online, la tot ce înseamnă cadastru, carte funciară, Registru agricol, tot ce înseamnă plăți online, tot ce înseamnă format standardizat la nivel național pentru formulare”, a explicat ministrul.

Acesta a mai adăugat faptul că oamenii nu vor mai fi nevoiți să intre să descarce un document, să-l completeze, să-l semneze, urmând ca acesta să fie transmis direct dintr-o platformă standardizată. În ce privește primăriile care  vor fi eligibile, ministrul spune că aplicarea pentru a primi finanțare va fi cea mai simplă din istoria postdecembristă.

„Sunt categorii diferite, de la primării de comune până la cele de orașe, municipiu, reședință de județ și consilii județene. Acum facem design-ul. Orice primărie este eligibilă. Astăzi, în România avem 2958 de primării de comune. Mai avem peste 300 de primării de orașe și încă aproximativ 100 municipii. Este evident că începem cu 1000 și mai avem încă două etape până când să ajungem să le atingem pe toate. (…) Sunt foarte multe primării care deja au sisteme digitale. S-ar putea ca unele să aibă nevoie de întreg pachetul pe care îl oferim noi, altele vor avea nevoie doar parțial. Automat vor rămâne economii pentru alte primării care au nevoie de acele resurse, care vor avea prioritate”, a subliniat Bogdan Ivan, explicând faptul că primăriile vor trebui să facă dovada că se pot gospodări în așa fel încât să încheie aceste proiecte până la finalul anului.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: