În primăvara acestui an, Ministerul Cercetării și Digitalizării anunța faptul că digitalizarea dosarelor de pensie era gata în proporție de 99%. Care este situația în acest moment, ce beneficii aduce digitalizarea în acest domeniu, a explicat Bogdan Ivan, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
„Suntem pe ultima sută de metri cu acest subiect. Lucrez foarte bine cu colegii în Ministerul Muncii și cu doamna ministru Bucura Oprescu tocmai pentru a ne asigura că printre primele servicii pe care le vom oferi în portalul unic al statului român o să avem și aceste servicii aferente dosarului de pensie, recalcularea lor, modul în care oamenii vor putea să își consulte datele, modul în care oamenii vor putea să își consulte datele referitoare la Inspecția Muncii, cu cât au contribuit, care este fișa lor din punct de vedere al cărții de muncă, cum spun foarte mulți români. Deci, în platformă vom regăsi datele de la Ministerul Muncii, pentru că lucrăm în echipă. Guvernul României nu înseamnă doar Ministerul Cercetării și Digitalizării. Înseamnă o muncă de echipă în care punem pe primul loc nu cine furnizează un anumit serviciu public, ci experiența utilizatorului, experiența omului pe primul rând. Pe el îl interesează, când intră pe acest portal, fie un serviciu oferit de Ministerul de Interne, fie un serviciu oferit de Ministerul Muncii, omul va putea să găsească într-un singur loc toate aceste date, iar ele să fie și conectate între ele. Vă dau exemplul banal al unui om, pentru că avem milioane de oameni care aplică pentru subvenția agricolă, care se duce cu dosarul la ghișeu, după ce în prealabil a fost să scoată extrase din carte afunciară de la oficiul de cadastru, după ce a fost la primărie să scoată dovada plății impozitului pe un anumit teren și după asta merge cu el la APIA. Ei bine, funcționarul de la APIA va putea să vadă, în clipa în care vrea să proceseze dosarul lui Grigore Popescu, că este proprietarul acelor suprafețe de teren direct din consultarea consultarea datelor interconectate între APIA și oficiul de cadastru, va putea să vadă că el și-a plătit impozitele prin consultarea datelor financiare de la Primăria x, care va fi integrată în acest sistem mare și va putea automat să vadă dacă acea persoană și acele terenuri nu sunt grevate de alte sarcini și sunt eligibile pentru acea finanțare. Scurtăm foarte mult și munca funcționarului, scurtăm foarte mult și plimbatul la ghișee”, a afirmat ministrul.
Invitatul a ținut să precizeze faptul că procedurile acestea au fost implementate de alte state de acum 20 de ani, în timp ce România a inițiat totul în urmă cu un an de zile. Legat de rezistanța la schimbare de care dăm dovadă, Bogdan Ivan este de părere că ține în mare măsură de o anumită parte a funcționarilor publici, probabil cei care se tem că își vor pierde funcția.
„Este vorba despre cei care nu sunt atât de bine pregătiți. Probabil că au această temere, dar, din punctul meu de vedere, oamenii buni n-o să poată să fie înlocuiți în clipa în care noi vom aduce aceste sisteme. Gândiți-vă ce înseamnă să ai, ca funcționar public la un ghișeu, 60 de oameni într-o zi, fiecare dorind să obțină altceva. Sau să ai 10 oameni și un soft să facă munca repetitivă sau foarte mulți dintre oameni să-și rezolve deja problema de pe telefon, cu o seară înainte, fără să mai fie nevoiți să vină în fața ta. Automat ai mai mult timp să te dedici unor cazuri mai complexe și nu pot să fie rezolvat direct din aplicația statului român. Și munca ta e mult mai simplă. Vă dau exemplu din Danemarca – a reușit să crească satisfacția muncii la locul de muncă pentru funcționari cu peste 30% după ce au implementat aceste sisteme moderne de administrație. Și, doi, e foarte important și este un principiu la care nu fac rabat. Ca tot ce înseamnă digitalizare a unor fluxuri administrative, să vină și cu simplificarea acelor fluxuri administrative. Dacă noi vom digitaliza o super birocrație, n-am făcut nimic.
Ideea de bază este că asta facem acum și să lucrez cu colegii mei din minister și din ADR, să căutăm care sunt acele fluxuri administrative care, de exemplu, pentru preschimbarea unui document de identitate ai nevoie de 10 pași. Administrativ, dau exemplu, care sunt acei șase pași pe care putem să-i eliminăm, să rămână doar patru pași. Adică visul și ținta principală este să debirocratizăm administrația folosind aceste instrumente, nu să o facem mai birocratică decât era înainte”, a subliniat Bogdan Ivan.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News