VIDEO Dumitru Borțun: Sunt grupuri de interese care sunt în stare să arunce democrația peste bord

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dumitru Borțun, expert în comunicare, a exprimat îngrijorări serioase cu privire la starea democrației în România. Invitat la emisiunea Puterea Știrilor, Dumitru Borțun a subliniat că politicienii români au o imagine negativă despre electorat, considerând că aceștia nu sunt interesați de problemele europene, ceea ce perpetuează un cerc vicios al dezinformării și lipsei de educație civică.

„La nivel european, e o lipsă de informații. Și aici mă tem că mai e un aspect. Cred că mulți dintre politicienii noștri, europarlamentari, nu toți sunt incompetenți, unii sunt competenți acolo și au chiar funcții de răspundere la nivel european. Cred că ei au o imagine foarte proastă despre electorat, se gândesc că nu au pentru cine, că ăștia nu sunt interesați de problemele europene, dar nici nu-i ajută să fie interesați, că ăștia nu înțeleg problemele europene, că sunt prea complexe, dar nu ne ajută nimeni să întelegem” a declarat expertul în comunicare.

Borțun a criticat abordarea comercială a mass-media, care preferă conținutul superficial în detrimentul formării unui public informat și elevat. Acesta a făcut o paralelă între strategiile electorale populiste și tacticile de divertisment ieftin, exemplificând cu politicieni care folosesc metode triviale pentru a atrage alegătorii.

„Deci este vorba de un cerc vicios cam cum e la televiziunile comerciale, dăm mizerii de-astea morale și trivialități, pentru că asta vrea publicul, dar nimeni nu stă să formeze un public mai elevat și mai doritor de idee, de concept, de frumusețe. Ne bălăcărim în niște emisiuni de-astea de doi bani pentru că asta vrea publicul. Cam așa este și cu electoratul. Dacă asta vrea electoratul, bine, atunci facem și noi ce face domnul Piedone. Ieșim cu usturoiul și cu salam, mai punem un lăutar lângă noi și e pachetul pentru un strat foarte numeros de alegători” a subliniat Dumitru Borțan.

Expertul a evidențiat, de asemenea, că dubla strategie a unor partide politice precum AUR, care, pe de o parte, trimit reprezentanți în Parlamentul European, iar pe de altă parte, contestă relevanța Uniunii Europene, nu este chiar o dublă strategie ci mai degrabă este un fenomen cu mecanismele fanatismului politic din trecut, care au dus la ascensiunea nazismului în Germania și a fascismului în Italia. Românii nu au avut suficient timp pentru a înțelege pe deplin valoarea democrației, care a fost adesea înlocuită de alte forme de guvernare.

„Cam acesta este mecanismul fanatismului, a psihologii politice care nu are și un etaj rațional, este doar trăire, doar sentiment. Cu asta s-a mers și când s-a generalizat nazismul în Germania, fascismul în Italia, stalinismul în Uniunea Sovietică, mișcarea legionară în România. Deci astfel de mișcări vin pe imaginea liderului și pe această minciună care vinde speranțe. Eu și voi, eu și poporul vom ajunge să conducem dincolo de aceste instituții corupte și ineficiente care sunt instituțiile democratice. Asta face pârtie dictatorilor. Noi am avut în România patru dictaturi cu micii intervale de democrație. Am avut o dictatură carlistă a regelui Carol al 2-lea, am avut o dictatură legionară, una antonesciană cu nuanțe fasciste și pe urmă dictatura proretariatului adusă de sovietici în plină perioadă stalinistă. Deci românii nu au un exercițiu foarte îndelungat care să îi facă să priceapă valoarea democrației, pentru că n-am avut timp când să ne dăm seama că tot timpul democrația a fost dată pentru altceva.

Și ce vreau să vă spun este foarte grav că sunt grupuri de interese care dacă se văd amenințate sunt în stare să arunce democrația peste bord. Așa au fost mari firme din Germania care au finanțat eforturile de înarmare ale Germaniei și s-au pus la dispoziția lui Hitler. Și știți de ce? Pentru că dacă ar fi lăsat democrația să funcționeze, ar fi ieșit în alegeri forțe de stânga și era pericolul bolșevic. Și atunci au zis decât să vină comunismul peste noi, mai bine tăiem democrația și o aruncăm peste bord. Ori eu mă tem că se va întâmpla așa și în România, dar este foarte bine să  stăm stabilă și să salvăm democrația, pentru că ea poate fi sacrificat exact de cei care au putere și au și alte interese economice”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: