Georgia Meloni, premierul Italiei, nu l-a felicitat încă pe George Simion pentru rezultatul obținut, chiar dacă face parte din aceeași familie politică. Explicația ar fi că premierul italian nu vrea să intervină în procesul electoral, urmând să aștepte finalul celui de-al doilea tur de scrutin.
„Este și o declarație politică acolo și trebuie să o privim ca atare. Până la urmă, inclusiv la nivel de partid, există o oarecare competiție. Faptul că lupa a fost destul de mult pusă în termeni negativi pe ceea ce s-a întâmplat în România, cel puțin provenită dintr-o anumită parte dacă vreți, a ideologiei internaționale, mesajele lui J.D. Vance, ale lui Macron, modul de poziționare al Europei progresiste în legătură cu România, au scos în evidență că orice formă de asociere cu țara noastră nu este poate dintre cele mai bune sau de bun augur în sensul capitalului politic”, a afirmat sociologul IRES Antonio Amuza, în direct, la Puterea Știrilor.
Peste două săptămâni vom putea vorbi în sfârșit despre normalitatea la care au visat românii, ceea ce nu înseamnă neapărat câștigarea alegerilor de către unul sau altul dintre cei doi, George Simion sau Nicușor Dan, ci pur și simplu de a avea în sfârșit un președinte, a explicat sociologul.
„Sigur că lucrurile sunt departe de a fi atât de stabile și de roz pe cât încerc să mi le imaginez. Oricare dintre cei doi ar ajunge să câștige, fiind legitimat prin vot, discuția vizavi de guvern și eventualele mișcări din zona politică, eventuale alegeri anticipate, nu duc neapărat la stabilitatea mult visată. Va fi o oarecare efervescență în continuare, dacă lucrurile nu se cristalizează așa cum își doresc probabil toți românii”, a adăugat Antonio Amuza.
În ce privește un pronostic legat de rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin, acesta spune că sunt atâtea aspecte care contează, încât mai potrivit ar fi unul privind prezența la vot. Faptul că între procentele obținute de George Simion, avansate de casele de sondare respectiv peste 40% față de 34% a fost o diferență de 6-7 procente, poate fi explicat prin imposibilitatea luării în calcul a intenției de vot a diasporei.
„Deci, aș spune că prezența pentru turul la al doilea este posibil să crească. Nu sunt atât de convins că vom merge până într-acolo încât să depășim 60%, deși se discută mult despre valoarea aceasta în spațiul public. M-aș bucura să existe un număr cât mai mare, pentru că asta se traduce în legitimitate. De altfel, chiar Crin Antonescu a făcut o declarație când era la câteva mii de voturi în spatele lui Nicușor Dan, pe un trend care putea fi cu ușurință contestat și sigur ar fi fost în primul tur, în care și-a asumat această înfrângere. Lucru care se traduce până la urmă pentru societate în ansamblu ca o pace, dacă vreți, a românilor, pentru că suntem într-un război român contra român”, a subliniat invitatul.
Revenind la pronosticul privind votul de pe 18 mai, spiritul și intenția de vot a oamenilor sunt în continuă schimbare.
„Chiar și așa, e foarte complicat într-adevăr, pentru Nicușor Dan. Este o provocare serioasă să reușească să întoarcă aceste rezultate, ținând cont și de simplul fapt că voturile însumate ale celorlalți contracandidați sunt aproape cât valoarea procentului obținut de George Simion”, a încheiat sociologul.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News