VIDEO Economistul Adrian Negrescu: Cu e-TVA statul te punea să plătești TVA înainte să încasezi factura de la client

foto: captura video Youtube

Adrian Negrescu a explicat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor despre ce înseamnă e- TVA, punând accent pe faptul că statul te punea să plătești TVA înainte să încasezi factura de la client. Statul român încearcă să crească încasările bugetare din TVA prin introducerea unei noi măsuri care obligă firmele să completeze formulare detaliate pentru a justifica modul de distribuire a TVA-ului.

„Statul încearcă prin acest e TVA să aducă mai mulți bani la buget din TVA. Cum încearcă acest lucru, obligând practic firmele să completeze niște formulare în baza căruia să justifice modul în care distribuie TVA-ul . Marea problemă e că în momentul de față noi nu avem la ANAF infrastructura și datele necesare pentru a introduce un astfel de sistem. ANAF nu are toate informațiile legate de tranzacțiile din economie, astfel încât acel decont de TVA pe care a urmat să-l introducă începând din această toamnă era o fantasmagorie din punct de vedere economic, pentru că nu aveau toate datele necesare. Practic statul te punea să plătești TVA înainte să încasezi factura de la client și partenerul tău.

Adică sunt foarte multe companii în România care emit facturi cu TVA, așteptând să-și primească banii de la clienți.  Statul, practic, prin această decizie îi obligat pe oameni, să plătească înainte TVA-ul și să aștepte abia după aceea să-și recupereze banii de la client.

Această măsură urma să cauzeze un blocaj uriaș în economie, pentru că firmele care sunt cu TVA-ul la încasare despre care vă vorbesc eu acum sunt majoritatea companiilor din România, mai ales din sectorul microîntreprinderilor care nu au capital, nu au bani din care să trăiască de la o factură la alta altfel decât banii pe care îi primea de la clienți de pe lanțurile economice. Tu dacă le cereai banii de TVA înainte ca ei să încaseze, poate le blochezi activitatea.” a spus Negrescu.

Analistul financiar spune că în prezent, ANAF nu dispune de infrastructura și datele necesare pentru a implementa eficient acest sistem. Agenția nu are toate informațiile legate de tranzacțiile din economie, astfel încât decontul de TVA pe care statul intenționa să-l introducă în această toamnă este considerat nerealist din punct de vedere economic

„Din punctul meu de vedere abia prin 2026 ANAF-ul va avea prin e-factură și e-TVA toate datele legate de modul în care circulă banii în economie și va putea într-adevăr să trimită companiilor un decont pre-completat cu banii pe care îi au de plătit în contul TVA. Nu au aceste informații acum, firmele nu sunt obligate în momentul de față să depună toate informațiile financiare la ANAF, așa că această ordonanță nu era justificată în situația actuală decât din dorința de a aduna mai mulți bani la buget.

Era o măsură disperată, care, din punctul meu de vedere, dovedește un lucru ori e o lipsă de cunoaștere a realității economice la Ministerul Finanțelor, ori e o situație atât de gravă din punct de vedere financiar-bugetar încât să iau măsuri.” a concluzionat Negrescu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: