VIDEO Economistul Negrescu: Guvernul va trebui să taie în carne vie și să ia măsuri de austeritate în 2025

De la 1 iulie, guvernul a majorat acciza la combustibili. Este vorba despre cea de-a doua majorare din acest an, după cea de la 1 ianuarie. Astfel, litrul de benzină este mai scump cu 43 de bani, iar cel de motorină cu 40 de bani, lucru care duce cu gândul la majorarea prețurilor la produsele esențiale dar și la creșterea facturilor la energie și gaze.

„Din păcate, da, pentru că această creștere de 0,40 RON pe litru, în medie, se traduce în creșteri generalizate de prețuri. Gândiți-vă, de la producător până la raftul magazinului, fiecare dintre distribuitori, dintre cei care sunt în lanțul economic, vor aplica această scumpire. Pentru că, din păcate, în România, mare parte din bunurile pe care le consumăm de la alimente la produse nealimentare, încălțăminte, îmbrăcăminte, absolut tot ceea ce cumpărăm din magazine este transportat cu mașini, cu benzină și motorină. Cu cât prețurile la aceste produse cresc, cu atât se regăsesc, din păcate, în prețurile produselor de la raft. Creșterea asta de 0,40 de lei pare mică, dar la nivelul întregii economii contează și veți vedea că ne așteaptă, din păcate, un nivel de inflație care va influența foarte mult puterea de cumpărare a oamenilor, pentru că și așa este scăzut”, a afirmat Adrian Negrescu, analist financiar, printr-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Acesta a amintit de ultimele date publicate de Institutul Național de Statistică, potrivit cărora există, la noi, patru milioane de oameni aflați în risc de sărăcie.

Prin urmare, spune acesta, toate scumpirile care intervin de la 1 iulie nu fac altceva decât să creeze și mai multă presiune pe bugetul și așa insuficient al majorității populației. La întrebarea dacă urmează și o depreciere a leului în raport cu euro, specialistul este de părere că acest lucru nu se va întâmpla, întrucât Banca Națională reușește să păstreze cel mai stabil curs din regiune.

„Nu e un lucru pozitiv pentru exportatorii români, dar e singurul reper de stabilitate pe care îl avem. Nu mă aștept ca până după alegeri să vedem fluctuații semnificative în ceea ce privește moneda națională. Altfel spus, euro probabil va naviga în jur de 49, 98, poate chiar 49,99 până spre septembrie-octombrie. Iar după aceea, într-adevăr, din păcate, să ne așteptăm să trecem de borna de 5 lei pentru un euro, pentru că Banca Națională va trebui să dea drumul cursului euro. Iar acest lucru va influența, bineînțeles, și prețurile din magazine. Va crea și mai multă presiune pe prețuri, pentru că, să nu uităm, mai mult de 70% din ce punem în farfurie, aducem din import, în condițiile în care cele mai multe produse sunt importate cu euro. (…) Din păcate, ne așteaptă un adevărat tsunami economic pe care îl vom simți cu siguranță începând cu luna decembrie, poate luna ianuarie, în funcție de cum se va forma și noul guvern, pentru că va trebui tăiat în carne vie și, din păcate, guvernul care se va forma în urma alegerilor generale din toamnă va trebui să ia niște măsuri dure de austeritate. Am văzut astăzi o analiză făcută de una dintre băncile importante din România, care vorbea de un TVA crescut de la 19 la 22% ca fiind o măsură aproape sigură în actualul context economic. Sper să nu se ajungă acolo, pentru că asta pune și mai mult gaz pe focul inflației. Sper ca autoritățile să găsească măsurile necesare pentru a stăvili cheltuielile publice, că acolo e marea problemă. Uitați-vă, după primele cinci luni, cheltuielile statului au crescut cu 21% în loc să scadă, așa cum ne-au spus politicienii de vreo 2 ani de zile, că strângem cureaua, că nu mai cheltuim pe bunuri și servicii, să stăm mai ușor cu cheltuielile, dimpotrivă. N-au făcut decât să cheltuiască mai mult. La bunuri și servicii, avem o creștere de 25% față de anul trecut, de 38 de miliarde de lei. Deci, cineva va trebui să ia o măsură dură din perspectiva taxelor pe care le vom plăti de anul viitor”, a subliniat analistul financiar.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: