Skip to content
Politică

VIDEO Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

Facebook/Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a subliniat într-o intervenție în Parlamentul European că locul ”Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”, astfel că este nevoie de ”accelerarea procesului” privind candidatura acestui stat pentru a ”reface un act de dreptate pe care cetățenii R. Moldova îl merită”.

”O să pun accent pe o chestiune ce ține de decizia politică pe care trebuie să o ia Uniunea Europeană pentru că, să nu uităm un lucru extrem de important: Republica Moldova este victima pactului Ribbentrop-Molotov.  Este o fostă republică sovietică care, la fel ca țările baltice, a fost o victimă a unor înțelegeri criminale. Tocmai de aceea, astăzi, prin discursul pe care l-a transmis doamna președintă Maia Sandu, a subliniat o chestiune extrem de importantă și anume că poporul Republicii Moldova este european. Românii din Republica Moldova vorbesc o limbă oficială a UE. O bună parte din cetățenii Republicii Moldova sunt deja cetățeni ai Uniunii Europene și tocmai de aceea este esențial să accelerăm acest proces și să refacem un act de dreptate pe care cetățenii Republicii Moldova îl merită”, a fost pledoaria europarlamentarului în cadrul dezbaterii raportului anul de evaluare privind Acordul de asociere UE-Republica Moldova.

În aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu a cerut o decizie politică pentru candidatura Republicii Moldova la UE,  fiind conștientă că procesul este unul ”foarte lung și complex care cere mult efort și muncă”, dar care reprezintă singura ”șansă de a rămâne parte a lumii libere”.

Pentru noi, UE întâi de toate este un proiect de pace. Aderarea este singura opțiune strategică ce oferă R. Moldova șansa de a rămâne parte a lumii libere. Nu suntem naivi. Înțelegem că integrarea europeană a R. Moldova va fi un proces foarte lung și complex care va cere mult efort și muncă. Nu căutăm concesii sau scurtături pe această cale. Suntem pregătiți să ne facem temele și vrem să fim preciați după rezultat. Moldova și-a dovedit atașamentul pentru valorile europene și în contextul vitreg al războiului din Ucraina. Țara noastră a condamnat ferm războiului din prima zi, am pledat pentru restabilirea păcii, iar moldovenii și-au deschis casele și inimile pentru refugiații ucraineni. Vom continua să îi primim pe toți cei care au nevoie de adăpost. Moldova are o agendă ambițioasă de dezvoltare, în cooperare cu UE, dar pentru dezvoltare este nevoie de pace. Acum trebuie să ne îndreptăm toate eforturile pentru restabilirea păcii”,  a explicat Sandu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *