VIDEO Euroalegeri. Cât de mult a schimbat comasarea alegerilor intenția de vot: „Una dintre cele mai bune strategii”

Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Invitat luni în emisiunea Puterea Știrilor, sociologul Vladimir Ionaș, director Avangarde, a explicat că nu se așteaptă la o prezență surpriză la alegerile europarlamentare, primele alegeri din acest an.„Mă aștept să fie o prezență în media prezențelor la europarlamentarele de la ultimele două alegeri”, spune sociologul.

Vladimir Ionaș a explicat și cum arată, cu doar trei săptămâni înainte de vot, clasamentul partidelor care se luptă pentru locuri în Parlamentul European.

„Datele pe care le avem arată că există șanse ca cele două partide (n.r – PSD și PNL) să obțină acest scor (n.r-jumătate plus unu) împreună la alegerile pentru Parlamentul European. Evident că depinde foarte mult de cum va arăta ziua votului, care va fi prezența, cine va reuși să-și mobilizeze mai bine electoratul, dar strategia pe care a aplicat-o cu această comasare a alegerilor și aducerea în prim plan a alegerilor locale, acolo unde atât PSD-ul, cât și PNL-ul au un număr extrem de mare de primari care își vor da tot interesul ca oamenii să iasă la vot și să le acorde votul, le poate poate crea condițiile optime pentru a avea un rezultat extrem de bun la alegerile europarlamentare.

Alianța PNL-PSD are în intenția de vot un scor de peste 40% dar din nou, aceasta este o estimare din sondajul de opinie bazată pe o prezență mai ridicată decât cea care va fi cu adevărat. Tocmai de aceea spun că pot exista surprize, să vedem un scor și mai mare de atât. Dacă mă întrebați, ca o părere personală, mă aștept să fie o prezență în media prezențelor la europarlamentare de la ultimele două alegeri, pentru că de obicei la alegerile locale prezența este puțin mai scăzută decât la alegerile europarlamentare și atunci mă aștept să fie puțin mai ridicată decât la ultimele locale, dar până în alegeri europarlamentare. Deci, oricum, undeva în jurul  a 45-50% prezență, ceea ce, din nou, repet, mă văd nevoit, înseamnă o prezență mult mai mare din populația care se află pe teritoriul României. Anunțăm că noi ne raportăm la o cifră mult mai mare decât cea care există cu adevărat”, a declarat Vladimir Ionaș, director Avangarde.

Principala cauză pentru scăderea AUR și SOS România. Strategia PNL-PSD

„Comasarea alegerilor este principalul motiv pentru care cele două partide (n.r -AUR și SOS România) au foarte mult de suferit, pentru că de la începutul anului până la momentul în care s-a anunțat această comasare, s-a discutat foarte mult despre teme care țin mai degrabă  de frustrări ale cetățenilor la nivel european.

În momentul în care s-a decis comasarea, interesul oamenilor a venit mult mai aproape la primării, la oamenii care le decid viața de zi cu zi. Și atunci, atât AUR, cât și partidul doamnei Șoșoacă, neavând candidați în mult peste jumătate din localitățile din țară, au dispărut undeva în plan secund era. Cred că aceasta a fost una din cele mai bune strategii pe care le-au avut în minte pentru aceste alegeri cele două partide mari, pentru că a dat rezultate până în acest moment”, a mai explicat directorul Avangarde.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: